Cresterea preturilor a dus inflatia la 3% in iulie

 

Rata anuala a inflatiei s-a plasat în iulie la 3%, dupa o crestere a preturilor de 0,59% fata de iunie, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

În luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, în timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare„, arata INS, într-un comunicat.

La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost înregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).

În ceea ce priveste marfurile nelimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%), iar la servicii tarifele la telefonie (1,9%) si transport aerian (tot 1,9%).

Cresterea medie a preturilor pe total în ultimele 12 luni (august 2011 – iulie 2012) fata de precedentele 12 luni (august 2010 – iulie 2011) determinata pe baza IPC este de 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 2,9%„, se precizeaza în comunicatul INS.

În luna iunie rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazând cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie