Rectificarea bugetara: cine castiga, cine pierde

 

Guvernul va da mai mult din banii contribuabililor pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si pentru cheltuielile cu bunuri si servicii din domeniul culturii si religiei. Sunt însa mai putini bani pentru cercetare, sanatate sau transporturi.

Cei mai multi bani în plus merg catre Aparare,ordine publica si siguranta nationala, adica 520 de milioane de lei, în principal pentru ca sunt cheltuieli cu personalul mai mari cu 612 milioane de lei si cheltuieli de capital mai mici cu 200 de milioane de lei. Apararea ia în plus 76 de milioane de lei, în timp ce pentru Ordine publica si siguranta nationala sunt disponibile în plus 443 de milioane de lei.

Cultura, recreere si religie câstiga 60,5 milioane de lei, cu o crestere substantiala a cheltuielilor cu bunuri si servicii de 130 de milioane de lei, si economii la sport de 30 de milioane de lei.

Alte 500 de milioane de lei intra în fondul de rezerva.

Cercetarea ia cu 140 de milioane mai putin, sanatatea cu 42 de milioane de lei mai putin, mai ales ca se fac economii în zona „altor cheltuieli în domeniul sanatatii” de 45,5 milioane de lei.

Vor fi cu 67,5 milioane de lei mai putini bani pentru asigurarile si asistenta sociala, economii mai mari fiind facute în zona pensiilor si ajutoarelor pentru batranete. Se reduc si cheltuielile social culturale cu 120 de milioane de lei, mai ales cele din învatamânt (-71,5 milioane de lei), cu precadere în învatamântul superior (-48 de milioane de lei).

Guvernul aloca mai putini bani si pentru dezvoltarea publica, locuinte, mediu si ape (-300 de milioane de lei). Pentru agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare guvernul a redus bugetul cu 106 milioane de lei (-162 de milioane de lei pentru protectia mediului)

Cel mai mult scade bugetul pentru Transporturi, unde ajung cu 1,25 miliarde de lei mai putin.

economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie