Dacian Ciolos: România a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, dar consumul s-a dezvoltat destul de putin

 

România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult în zona productiei bio, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare, a declarat, miercuri seara, la pavilionul României de la Nurnberg, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos„Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alaturi de Cehia si Polonia, dar este important sa se construiasca caramida pe caramida. A crescut mult în productia de materie prima, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare.
Acest târg înseamna foarte mult pentru promovarea produselor bio românesti, iar Europa, prin acest târg international, are în produsele bio o poarta de intrare. Este important ca în spatele acestor standuri sa se afle o productie bine organizata, bine structurata, pentru a face fata la eventuale cereri pe piata”, a precizat comisarul european.

Acesta a subliniat ca în România a explodat foarte mult productia bio, în timp ce consumul s-a dezvoltat destul de putin.

„Cred ca si aici productia bio din România ar avea o directie în care sa lucreze, pentru ca oricarei tari interesate sa produca pentru export îi este greu sa reziste în timp la export. Toate marile state producatoare de produse bio au si piata importanta. Pentru România cred ca ar fi foarte utila mai multa promovare”, a spus Ciolos.

Desi foarte multi români stiu ce înseamna productie bio, din pacate nu stiu unde sa gaseasca aceste produse, considera comisarul.

„Eu, de câte ori vin la Bucuresti, caut produse traditionale si eco si, uitându-ma prin aceste magazine, am observat ca nu se gasesc legume si fructe proaspete deoarece nu reusesc sa gaseasca producatori fideli care sa livreze în aceste magazine”, a adaugat Dacian Ciolos.

În ceea ce priveste pretul mai ridicat platit pentru produsele eco, comisarul european considera ca acesta nu ar fi o problema, deoarece consumatorii cauta calitatea si valoarea produselor.

” Exista o asteptare inclusiv pe produse ecologice. Cred ca acei consumatori care intra în magazine bio nu si-au pus problema pretului. Ei cauta calitatea si valoarea produsului. Cred ca, daca producatorii se orienteaza catre acel tip de comert organizat, care tinteste un consumator specific, nu s-ar pune problema pretului. Chiar si 5% dintre consumatorii interesati suficient de bine tintiti de producatori ar fi un foarte bun început”, a aratat oficialul european.

Întrebat ce produse eco consuma, Ciolos a precizat ca este un mare consumator de plante medicinale, de fructe „când se gasesc” si de produse procesate pe baza de miere si de faina, pentru ca „îmi produc propria pâine”.

Miercuri seara, la pavilionul României, a sosit si ministrul Federal pentru Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorilor, Ilse Aigner, alaturi de reprezentantii Nurnberg Messe.

România detine statutul de tara a anului la editia din acest an a Biofach, fiind reprezentata de 55 de expozanti din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio România”.

Pavilionul României se întinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde vor fi gatite meniuri traditionale românesti. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic, precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, brânzeturi, oua, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Cel mai mare târg de comert cu produse ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013” si-a deschis portile miercuri pentru 2.420 de expozanti, din 130 de tari, si pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimati ca vor vizita târgul în cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).agerpres.ro.

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie