Termen depunere declaratii 392 A si 392B: 25 februarie. Vezi amenzile pentru nedepunere

 

Declaratiile 392A si 392B trebuie depuse la organele fiscale pana la 25 februarie. In cazul in care nu se achita de aceasta obligatie, contribuabilii persoane juridice risca amenzi cuprinse intre 12.000 si 14.000 de lei.

calculator, declaratie, pixuri, ochelariFormularule 392 A si 392 B sunt declaratii informative care se depun anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.

Astfel, formularul 392A privind livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul 2012 trebuie depus pana in luni, 25 februarie 2013, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat efectiv la finele anului calendaristic  2012 o cifra de afaceri inferioara sumei de 220.000 lei.

Potrivit informatiilor ANAF, declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, precum si TVA aferenta.

Mai exact, la Sectiunea III „Cifra de afaceri” se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului 2012, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

La Sectiunea IV „Livrari de bunuri si prestari de servicii catre” se raporteaza:

  •     suma totala  a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta, catre persoane inregistrate in scopuri de TVA;
  •     suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, precum si TVA aferenta catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii si datele privind TVA aferenta  se completeaza cu baza de impozitare si valoarea TVA inscrise in „Jurnalul pentru vanzari”.

In ceea ce priveste declaratia 392B privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2012, aceasta se depune tot pana la 25 februarie 2013 de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifra de afaceri (exclusiv veniturile din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane) inferioara sumei de 220.000 lei.

Exact ca in cazul formularului 392 A, si 392 B completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.

Astfel, la Sectiunea III „Cifra de afaceri” se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului 2012, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

In acelasi timp, la Sectiunea IV „Livrari de bunuri si prestari de servicii catre” se inscrie baza de impozitare pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre:

  •     persoane inregistrate in scopuri de TVA,
  •     persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Datele privind valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru vanzari”.

Referitor la sectiunea V „Achizitii de la”, aceasta se completeaza cu:

  •     baza de impozitare pentru achizitii si TVA aferenta de la persoane inregistrate in scopuri de TVA;
  •     baza de impozitare pentru achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA. In acest caz coloana TVA nu se completeaza.

Datele privind valoarea achizitiilor de bunuri si de servicii si TVA aferenta se completeaza cu baza de impozitare si TVA inscrisa in „Jurnalul pentru cumparari”.

Nedepunerea la timp a declaratiilor, sanctionata cu amenzi

Potrivit Codului de procedura fiscala, amenzile pentru nedepunerea declaratiilor infomative 392A si 392B se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

Cele doua declaratii informative se depun, in format electronic, la ghiseele organelor fiscale sau la posta, prin scrisoare recomandata. Ele trebuie insotite, obligatoriu, de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate.

Ambele declaratii se editeaza in cate doua exemplare: un exemplar se depune la Fisc, impreuna cu suportul electronic, iar un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Recent, ANAF a publicat si versiunea electornica a declaratiilor 392 valabila pentru anul fiscal 2012.

Cele doua declaratii, modificate in ianuarie

Declaratiile informative 392 A si 392 B, in care se raporteaza livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul anterior, au fost revizuite de autoritatile fiscale printr-un ordin publicat la finalul lunii ianuarie.

Fiscul a modificat instructiunile de completare pentru aceste formulare, noile instructiuni fiind aprobate prin Ordinul nr.65/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 56 din 24 ianuarie 2013, data la care au si intrat in vigoare.

Pana acum aceste formulare trebuiau depuse pentru contribuabilii a caror cifra de afaceri era inferioara sumei de 119.000 de lei.

Noile instructiuni de completare a declaratiilor, publicate la final de ianuarie de Fisc, stabilesc ca din 2013 aceste formulare se depun de catre cei care realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei.

Modificarile au fost necesare in conditiile in care, de la 1 iulie 2012, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE – 3,3817). In lei, plafonul a fost majorat de la 119.000 lei la 220.000 lei si se aplica persoanelor impozabile stabilite in Romania, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, intreprindere familiala, etc.)Roxana Neagu, avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie