De la extaz la agonie – pierderi istorice pentru sistemul bancar. Vezi motivele

 

În ultimii trei ani bancile au adunat pierderi de 3,4 mld. lei în conditiile în care o cincime din credite au devenit neperformante.

grafic descrescatorBanca Nationala a strâns rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata si a tras linie: pierderi cumulate record de 2,12 mld. lei pe anul trecut, aproape triple fata de 2011. În 2008 sistemul raportase cele mai mari câstiguri din istorie, peste 4,4 mld. lei.

2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregistrat un rezultat negativ, aducând cea mai mare crestere a volumului pierderilor. Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor în conditiile în care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vândut pachete de active devenite neperformante. Rezultate negative au înregistrat deopotriva banci mari si mici. În 2011 pierderile cumulate ale bancilor au însumat 777 mil. lei, iar în 2010 circa 516 mil. lei.

Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: De la devalizarea bancilor de stat s-a trecut la devalizarea interna si privata a bancilor private. Care este mult mai mare, mai rea si mai ascunsa. Plus ca e data cu parfum de lux

Potrivit unor calcule provizorii ale bancii centrale, la sfârsitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent.

Cresterea nu este surprinzatoare având în vedere ca economia nu si-a revenit, au continuat sa apara cazuri de insolventa printre companii, iar multe dintre creditele restructurate în primii ani de criza au ajuns sa acumuleze noi restante redevenind neperformante. De asemenea, piata bancara a fost zdruncinata de o serie de cazuri de frauda care înca sunt în ancheta, iar nivelul ridicat al neperformantei sugereaza si slabiciuni la nivelul sistemelor de evaluare a riscului.

La pierderi de 2,1 miliarde de lei, rentabilitatea capitalului din sistem a ramas în teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca si în anii precedenti, BNR a continuat sa preseze actionarii bancilor cu rezultate negative sa aduca sume suplimentare la capital, astfel încât solvabilitatea medie pe sistem s-a mentinut la 14,6% la sfârsitul anului. Razvan Voican, zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie