Batalia cifrelor intre presedinte si premier vs dezastrul atragerii fondurilor europene

 

Nici bine nu s-a încheiat împarteala de 18 de ore de la Bruxelles, ca presedintele Basescu si premierul Ponta deja au început sa se bata în declaratii pe tema miliardelor de euro pe care le-a obtinut România pe hârtie din bugetul Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020.

euro pe harta romaniei vs ueBasescu a prezentat rezultatul de la Bruxelles ca fiind o victorie pentru România, sustinând ca a obtinut la negocieri 39 de miliarde de euro, plus înca patru miliarde de euro din niste resturi anterioare. În total, în tabelul Excel de la Bruxelles, România poate sa obtina în noul exercitiu financiar al Uniunii Europene, 43 miliarde de euro. Pentru presedinte, ceea ce a obtinut a fost ceva istoric.

De la Bucuresti, gelos ca nu a fost el cel care a negociat împartirea si nu a ramas cu cearcane la ochi, premierul Ponta a prezentat negocierea lui Basescu ca fiind un rezultat prost. România a obtinut mai putin decât si-a propus atunci când Basescu a plecat sa negocieze.

Probabil ca va urma o saptamâna în care cele 43 de miliarde de euro, pe hârtie, obtinute de Basescu, vor fi tocate de USL.

Ceea ce uita sa vada atât Basescu cât si Ponta este dezastrul pe care îl are România în atragerea fondurilor europene. Amândoi liderii politici, plus camarilele lor, au administrat si au girat într-un fel sau altul, atât de la putere cât si din opozitie, catastrofa denumita „Fonduri Europene”. Din 30 de miliarde de euro, cât i s-a alocat României în exercitiul financiar 2007-2013, toate guvernele care fost la putere, plus partidele din spatele lor, au reusit sa atraga si sa aduca în economia Româneasca numai trei miliarde de euro, adica 10%. Având în spate aceasta administrare, cei doi lideri politici se bat în declaratii desi adminsitratia româneasca, girata de actualele partide, nu va reusi sa atraga fonduri europene la nivelul cifrelor pe care se bat acum cei doi.

Cum am putea sa credem ca adminsitratia de la Bucuresti, care acum este condusa de USL, adica de PSD si PNL, va putea sa atraga mai multe fonduri europene? Ce ne face sa credem, având în vedere istoricul, ca din 43 de miliarde vom obtine mai mult de 7-8 miliarde? Daca am obtine mai mult decât atât, atunci ar trebui ca celor care au girat aceasta infuzie de bani sa le facem statuie.

În perioada 2007-2008, România a fost condusa de guvernul Tariceanu, care a avut sustinerea PNL, PSD si UDMR. Între 2008 si 2009, guvernarea a fost asigurata de PD-L cu PSD, unde premierul Ponta a fost ministru. Din 2009 pâna în 2012, PD-L a guvernat alaturi de UDMR, dar la nivel local de atragerea fondurilor europene s-au ocupat atât PD-L, PSD cât si PNL sau UDMR. Actualul vicepremier Liviu Dragnea a fost bagat pâna în gât cu fonduri europene la Teleorman, unde a fost seful consiliului judetean, asta ca sa dau un exemplu. Deci pâna la urma administratia, care este o învârtire de cadre între membrii, azi esti la PSD, mâine la PD-L daca revin la putere. Deci toata administratia este aceeasi si nu avem niciun motiv sa credem ca ceea ce nu au facut în sapte ani cu fondurile europene vor putea sa faca în urmatorii sapte ani. Plus ca sefii de autoritati de management al fondurilor europene sunt cam aceiasi, pentru ca schimba barca odata ce se schimba puterea.

Din pacate, nici cei patru ani de criza, care au trântit la pamânt sute de mii de afaceri si au redus la minim încrederea oamenilor ca ar putea sa fie mai bine în viitor, nu le sunt de ajuns liderilor politici pentru a vedea cât de prost au administrat economia în aceasta perioada, si tare ma îndoiesc ca aceiasi lideri politici vor putea sa administreze mai bine în viitor. Pâna una alta, asistam la o bataie politica pe niste cifre care în realitate nu înseamna nimic. Pentru ca lipsesc banii si vor lipsi banii si în noul exercitiu financiar al Uniunii Europene. Din 43 de miliarde de euro pe hârtie, tare ma tem ca nu luam numai 10%, pentru ca istoria e mai puternica decât viitorul.Cristian Hostiuc, zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie