Subiectul extinderii cooperarii în domeniul inspectiei muncii si al ocuparii fortei de munca discutat de ministrul Muncii,Mariana Câmpeanu cu autoritatile din Irlanda

 

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a discutat, la finele acestei saptamâni, cu autoritatile din Irlanda despre extinderea cooperarii bilaterale atât în domeniul inspectiei muncii, cât si al ocuparii fortei de munca, cu accent deosebit asupra programelor, initiativelor si masurilor destinate cresterii nivelului de ocupare, conform unui comunicat postat, sâmbata, pe site-ul MMSFPV.

mariana campeanMariana Câmpeanu a participat, în perioada 7-8 februarie, la Reuniunea informala a ministrilor pentru ocupare si politica sociala (EPSCO), de la Dublin, Irlanda.

În marja reuniunii, ministrul Muncii a avut doua întrevederi bilaterale cu ministrul pentru locuri de munca, întreprinderi si inovare, Richard Bruton, si cu ministrul pentru protectie sociala, Joan Burton, din Republica Irlanda. În cadrul întâlnirilor, s-a reafirmat si importanta liberei circulatii a persoanelor în Uniunea Europeana, importanta respectarii prevederilor tratatelor europene si exemplul pozitiv dat în acest sens de Irlanda prin decizia de ridicare a restrictiilor pe piata muncii aplicate cetatenilor români, în luna iulie 2012.

Reuniunea informala EPSCO a debutat cu o sesiune plenara în care au fost prezentate temele prioritare pentru discutiile ministrilor, preluate în cadrul dezbaterilor din cele trei ateliere de lucru paralele care au urmat, prin abordarea urmatoarelor problematici: incluziunea sociala a persoanelor neocupate, cu accent suplimentar pe initiativele pentru tineri, dezvoltarea competentelor în domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, statutul femeilor vârstnice pe piata muncii din perspectiva diferentelor de gen.

Ministrul Muncii a participat la primul atelier de lucru, prezidat de Joan Burton, ministrul pentru protectie sociala din Irlanda. În interventia sa, Mariana Câmpeanu a subliniat importanta implementarii unor masuri care sa vina în sprijinul reducerii fenomenului gospodariilor în care nici unul din adulti nu este prins într-o forma de munca remunerata, acordând o atentie speciala masurilor destinate ocuparii tinerilor. În acest sens, a fost exemplificata experienta României si masurile care se au în vedere pentru crearea unei schimbari pozitive în sprijinirea acestei generatii prin contractul de solidaritate, ucenicia, formarea profesionala si dezvoltarea unor aptitudini la locul de munca, precum si îmbunatatirea legislatiei române în acest sens.

În cea de-a doua zi a lucrarilor EPSCO au fost prezentate concluziile atelierelor de lucru, reiesind importanta îmbunatatirii cooperarii la nivel european, necesitatea unor masuri care sa corespunda realitatii diferite si specificitatii din statele membre, precum si implicarea tuturor actorilor sociali în abordarea provocarilor actuale în domeniul ocuparii. Ministrii europeni au dezbatut în sesiune plenara propunerea Comisiei Europene privind instituirea unei garantii pentru tineri, precum si rolul serviciilor publice de ocupare în solutionarea problemelor actuale pe piata fortei de munca europene, prin contributia la atingerea obiectivelor comune ale politicii de ocupare în cadrul Strategiei 2020.

În interventia sa, Mariana Câmpeanu a subliniat sprijinul României pentru initiativa Comisiei Europene privind instituirea unei garantii pentru tineri, precum si pentru formalizarea retelei sefilor serviciilor publice de ocupare la nivel european, care sa contribuie la îmbunatatirea cooperarii prin schimb de informatii si bune practici, dar si la identificarea masurilor ce pot fi implementate la nivel national în viitor.agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie