Ministrul Dan Nica a lansat un proiect de acordare de mini-computere pentru tineri fara posibilitati materiale

 

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, le-a propus participantilor la Consiliul National al Elevilor din România, desfasurat, vineri, la Galati, un proiect prin care elevii si studentii români ar putea primi, gratuit, mini-computere, cu ajutorul carora pot realiza proiecte IT.

dan nicaPotrivit ministrului Dan Nica, este vorba despre niste mini-computere – cunoscute sub denumirea de Rasberry Pi – în valoare de câte 35 de dolari, inventate de un grup de profesori din Cambridge. Anul trecut, Google a distribuit gratuit elevilor din Anglia 15.000 de astfel de computere.

Nica a spus ca în masura în care si elevii si studentii din România vor fi interesati de o astfel de oferta, mini-computerele ar putea fi distribuite gratuit, tinerilor fara mari posibilitati materiale, prin intermediul unei platforme de înscriere on-line.

Potrivit acestuia, fondurile necesare achizitiei de computere ar putea fi gasite prin accesarea de proiecte europene, dar si din partea societatilor care ar putea beneficia, pe viitor, de inventiile tinerilor realizate cu ajutorul acestor computere.

,,Este un calculator special conceput de catre o fundatie non-profit pentru a da acces celor care nu au resursele necesare si sa le stârneasca curiozitatea pentru a deveni utilizatori de calculator. Acesta chiar este un calculator care permite si interfata grafica si dezvoltarea de programe de jocuri si conectarea pe televizor în format HD. Pentru ca nu trebuie sa platesti taxe de licenta, el permite sa dezvolti programe pe care poti chiar sa le si vinzi. Sunt multi copii care folosind astfel de dispozitive au obtinut bani frumosi. Ei s-au adresat în special segmentului jocurilor pe telefonul mobil, pe alte dispozitive, si au fost foarte bine primite. Anul trecut, Google a dat 15.000 astfel de mini-calculatoare gratis copiilor din Anglia. Am vorbit si eu cu mai multe fundatii pentru a face acest experiment. În Galati, cu certitudine vom avea un astfel de experiment pentru a vedea care este gradul de interes al elevilor. Le-am cerut si celor care fac parte din Consiliul National al Elevilor sa faca demersurile necesare pentru a vedea care este gradul de interes si a vedea daca este nevoie sa intervenim si la nivelul Guvernului cu un asemenea proiect, care poate fi finantat si prin fonduri europene. Costa 35 de dolari si zeci de mii ar putea fi distribuite în România. Costurile ar putea fi suportate ori de cei care doresc sa promoveze utilizarea unor asemenea dispozitive…. Daca exista un interes, eu cred ca se califica pentru finantarea prin fonduri europene pentru cresterea gradului de acces al elevilor la utilizarea tehnologie informatiilor’, a declarat, Dan Nica.

Vineri, s-au deschis la Galati lucrarile Consiliului National al Elevilor(CNE), la care participa aproximativ 200 de elevi din toata tara. La deschidere au participat ministrul Educatiei Remus Pricopie, ministrul pentru Societatea Informationala Dan Nica, vicarul patriarhal Varlaam, arhiepiscopul Dunarii de Jos, Casian si oficialitatile locale. În cadrul lucrarilor CNE, se vor alege si noile structuri de conducere a acestei organizatii care reprezinta 3,2 milioane de elevi din tara. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie