Titus Corlatean a cazut de acord cu omologul ungar Janos Martonyi, ca interesul cooperarii dintre Romania si Ungaria impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul ungar, Janos Martonyi, demnitarii cazând de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate în cele doua tari.
MAE informeaza, într-un comunicat, ca Titus Corlatean a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Janos Martonyi.

titus corlatean„Cei doi ministri au exprimat pozitiile Guvernelor român si respectiv ungar, în legatura cu evolutiile si declaratiile formulate în spatiul public în ultimele zile, cu sublinierea sensibilitatilor legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti. La finalul convorbirii, cei doi înalti demnitari au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate în cele doua tari”, se arata într-un comunicat MAE remis agentiei Mediafax.

Cei doi oficiali au stabilit, totodata, ca cele doua parti sa continue contactele politice bilaterale în perioada urmatoare, prin utilizarea canalelor si pe baza standardelor diplomatice obisnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor doua tari acreditate la Bucuresti, respectiv Budapesta, informeaza MAE.

Din aceasta perspectiva, s-a agreat asupra necesitatii întreprinderii demersurilor corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute în relatia bilaterala în ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea în valoare a unei relatii de cooperare în spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, încheiat între Guvernele României si Ungariei la 29 noiembrie 2002.

„În acest context, au fost evocate atât respectarea principiului bunei vecinatati, cât si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state. Aceste demersuri vor fi materializate, inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, în cursul primaverii acestui an. Mentionam ca ultima întrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe român si ungar a avut loc, la Budapesta, la 1 octombrie 2012”, se mai arata în comunicatul MAE.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborând steagul Tinutului Secuiesc.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria sa arboreze în semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

În replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca România nu accepta de la nimeni din strainatate „obraznicii” si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, ca Ungaria va lua masuri diplomatice în privinta interzicerii de catre România a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale. Cristian Fierbinteanu, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie