Sondaj de opinie: Avem o problema cu romii
Două treimi dintre români cred că în ţara noastră există o problemă cu romii, relevă un sondaj de opinie realizat de compania de cercetare sociologică Operations Research pentru Asociaţia Pro Democraţia (APD).
Potrivit sondajului făcut public, joi, într-o conferinţă de presă, întrebaţi care ar fi această problemă, 11% dintre cei chestionaţi au spus că romii fură, 6% au răspuns că membri ai acestei etnii sunt leneşi, 6% cred că romii nu se integrează, 5% că aceştia sunt prea mulţi.
Un procent de 72% dintre respondenţi au multă încredere în români, 55% în germani, 28% în maghiari, 26% în evrei şi 9% au multă încredere în romi.
La o întrebare privind primul cuvânt care le vine în minte când aud rostindu-se termenul „rom” 18% dintre cei chestionaţi au spus că acesta este cel de „ţigan”, 15% s-au referit la „furt/hoţie”.
Referitor la primul cuvânt care le vine în minte când aud termenul „român”, 15% dintre respondenţi au menţionat cuvintele „amărăciune/sărăcie”, iar 9% au spus „acasă/România/patria mea”.
81% dintre români au afirmat că sunt romi pe care-i ştiu din vedere, 63% au declarat că în zona unde locuiesc sunt şi romi, 52% au precizat că au avut sau au colegi romi, 50% au răspuns că au vecini aparţinând acestei etnii cu care se salută, 23% au spus că li se întâmplă să ceară ajutorul unui rom, 10% au menţionat că au rude romi.
64% dintre cei chestionaţi sunt de acord ca persoane de etnie romă să locuiască în România, 60% cu faptul ca romii să locuiască în localitatea lor, 54% sunt de accord ca nepoţii sau copiii lor să fie aşezaţi în bancă lângă copii romi, 49% cu faptul de a avea vecini romi, 43% cu a avea prieteni de această etnie, iar 28% sunt de accord ca romii să facă parte din familia lor.
49% dintre români consideră că trebuie să existe locuri rezervate pentru romi în cadrul liceelor, iar 48% cred acelaşi lucru privind învăţământul universitar.
Un procent de 43% dintre respondenţi au descris relaţiile dintre români şi romi în zona unde locuiesc drept unele de colaborare, 23% au vorbit despre ignorare reciprocă, 12% au menţionat relaţii conflictuale.
68% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu faptul ca elevi de etnie romă să înveţe împreună cu copii ai altor etnii, 49% cu încurajarea căsătoriilor între romi şi persoane de alte etnii, 39% cu faptul că în zonele în care predomină romii Poliţia să fie alcătuită din cât mai multe persoane aparţinând acestei etnii.
61% dintre români sunt de acord ca statul român să susţină organizaţiile culturale ale romilor din România, 60% ca acesta să ajute la dezvoltarea identităţii etnice rome, 59% ca statul să ajute la constituirea unei organizaţii a etniei romilor la nivel naţional şi internaţional.
33% dintre cei chestionaţi cred că romii sunt mai săraci decât românii, 62% consideră contrariul.
68% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că romii comit mai multe infracţiuni decât românii, 81% cu cea potrivit căreia romii nu-şi dau copiii la şcoală, iar 95% dintre români cred că toţi copiii romi ar trebui să meargă la şcoală.
36% dintre cei chestionaţi consideră că majoritatea romilor sunt infractori şi ar trebui băgaţi la închisoare, 56% cred contrariul.
Întrebaţi dacă de obicei spun „rom” sau „ţigan”, 78% dintre participanţii la studiu au spus că folosesc al doilea termen.
În altă ordine de idei, 29% dintre respondenţi sunt de părere că imaginea mai degrabă negativă despre romi este cauzată de modul cum sunt prezentate faptele în presă, însă 63% cred contrariul.
59% dintre cei chestionaţi consideră că presa din România este obiectivă, iar 62% au opinat că mass media românească este obiectivă când prezintă ştiri despre romi.
Un procent de 36% dintre români cred că în viitor e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru ţară, relevă cercetarea.
Potrivit sondajului, 22% dintre locuitorii României sunt de părere că în viitor e posibil ca romii să devină o ameninţare pentru cartierul lor, iar 20% consideră că pentru familia lor.
Mirel Palada, reprezentant al companiei ce a realizat sondajul, a menţionat că din cercetare a reieşit că „definirea genetică a etniei rome este preponderentă în rândul percepţiei”, fapt ce a fost catalogat drept „atitudine rasistă” de preşedintele APD, Cristian Pîrvulescu.
În altă ordine de idei, Palada a menţionat că într-un an de zile, de la un nivel de acceptare a faptului ca romii să locuiască în România de către 85% dintre cei intervievaţi, procentul a scăzut la 64%, comparabil sau chiar mai scăzut decât în 2002.
Întrebaţi privind un presupus eveniment în care un cetăţean rom a făcut un lucru pozitiv, 88% dintre respondenţi au spus că acest fapt este o excepţie pentru etnia romă.
89% dintre locuitorii României sunt de părere că asemenea fapte ar trebui prezentate mai des în presă.
Întrebaţi care sunt televiziunile preferate, respondenţii au menţionat, printre altele, posturi precum: Pro TV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, TVR 1, Realitatea TV, Prima TV, Antena 2, Acasă TV, Discovery Channel, HBO şi altele.
Potrivit sondajului, 47% dintre români sunt de părere că în general România se îndreaptă în prezent într-o direcţie greşită, dar 45% cred contrariul.
Sondajul de opinie despre stereotipurile la adresa romilor a fost realizat în perioada 14 – 18 decembrie 2012, pe un eşantion de 1.004 de locuitori ai României, fiind reprezentativ la nivel naţional.
Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1 %. AGERPRES
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!