Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth: Ungaria va lua masuri diplomatice în privinta interzicerii de catre România a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale

 

Ungaria va lua masuri diplomatice în privinta interzicerii de catre România a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth.
Masurile vor fi anuntate în cursul zilei, a adaugat el.

steag secuiesc arboratUngaria este deschisa la negocieri cu România pe aceasta tema. El a repetat însa pozitia Ministerului ungar de Externe, potrivit careia România este cea care trebuie sa rezolve situatia.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlatean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta fata de autonomia Tinutului Secuiesc, afirmând ca daca nu se va întoarce în limitele mandatului, partea româna va lua masuri pentru încetarea acestuia.

Miercuri, Guvernul român a criticat dur declaratiile lui Nemeth, care a cerut României sa ridice interdictia de folosire a simbolurilor secuiesti si sa puna capat „agresiunii simbolice”.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria sa arboreze în semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc, scrie gandul.info.

La finalul saptamânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

În replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca România nu accepta de la nimeni din strainatate „obraznicii” si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.Iuliana Enache, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie