Prioritatile presedintelui Traian Basescu inainte de plecarea la Consiliul European

 

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la salonul oficial al Aeroportului International „Henri Coanda”, înainte de plecarea la prima sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, ca prioritatea sa la acest Consiliu este legata de buget si de Republica Moldova.

traian basescu 2Declaratiile presedintelui:

  • Prioritatea mea la acest Consiliu este legata de buget si de Republica Moldova.
  • Nu vad sansele de a ajunge la o întelegere ca maxime, dar sunt mult mai mari.
  • O miza a noastra ar fi ca din fondurile alocate în alte zone ale bugetului sa putem dezvolta ajutor pentru agricultura.
  • România va sustine ca cele 30 de miliarde sa nu fie reduse de la politica agricola comuna sau de la coeziun
  • Pe agenda sunt 3 subiecte: contributia comertului international la cresterea economica si la cresterea numarului locurilor de munca; situatia din Orientul Mijlociu si din nordul Africii si reactia UE la evenimentele din aceste zone, mai ales la fenomenul primaverii arabe; cadrul financiar multianual 2014-2020.

Presedintele Traian Basescu va participa joi si vineri la Consiliul European de la Bruxelles, unde va avea loc a doua runda de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.

La recentul Consiliu European dedicat special acestui subiect, din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, însa s-a acceptat o reducere totala de 100 de miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.

Liderii europeni au identificat în noiembrie solutii de taieri pentru 70 de miliarde de euro, ramânând ca la acest Consiliu sa se puna de acord pentru distribuirea pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde.

Misiunea presedintelui Basescu si a delegatiei României va fi sa obtina o formula de calcul a bugetului european care sa implice o reducere cât mai mica asupra alocarii nationale, care oricum va fi semnificativ mai mare fata de nivelul de 33,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Premierul Victor Ponta afirma miercuri ca obiectivul presedintelui Basescu si al delegatiei care îl însoteste, din care vor face parte si ministrul de Externe Titus Corlatean, precum si secretari de stat de la Finante, Agricultura, Fonduri Europene, este obtinerea unor sume cât mai mari pe instrumentele principale ale alocarii României – fondurile de coeziune, platile directe pentru agricultura si dezvoltarea rurala.

„Fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, care prevedea niste alocari corecte pentru România atât pe fonduri de coeziune, cât si pe agricultura la plati directe si dezvoltare rurala, de 48 miliarde euro, probabil ca nu vor ramâne 48, însa este foarte important ca ceea ce nu ramâne din 48 sa fie cât mai putin: este o mare diferenta daca pierdem un miliard sau daca pierdem zece”, a spus Ponta în sedinta de guvern de miercuri.

Dincolo de suma rezultata pentru România în urma stabilirii unei formule de calcul, pentru România este importanta obtinerea unor alte obiective care vor facilita o absorbtie mai eficienta pentru perioada 2014-2020: nivel de cofinantare de 95% pentru tarile care sunt în acorduri cu FMI si Comisia Europeana, eligibilitatea TVA si pentru proiectele de infrastructura, un procent cât mai ridicat pentru prefinantare.

Basescu declara dupa Consiliul din noiembrie ca a reusit stabilirea unui nivel de cofinantare de 85% fata de propunerea aflata pe masa de 75% si ca ramâne ca obiectiv includerea unui „top-up” de înca 10% conditionat de aflarea în acord cu FMI si Comisia Europeana si ca a mai obtinut un nivel al prefinantarii de 4% fata de 2% în propunerea initiala, însa doreste ca în urma negocierilor urmatoare sa ajunga macar la 7%, în prezent România beneficiind de o derogare pentru un procent de 9%.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, anunta marti, în scrisoarea transmisa liderilor UE, ca negocierile vor începe mai devreme decât de obicei, de la ora locala 15.00, prin prezentarea unei propuneri de buget de catre echipa sa. El mentiona si ca pentru vineri, ziua a doua a Consiliului, punctele de pe agenda sunt altele – comertul international, situatia din Mali, Primavara Araba.

Este de asteptat asadar ajungerea la un compromis asupra bugetului UE în cursul noptii de joi si evitarea unei prelungiri nedeterminate a discutiilor, cum a fost la Consiliul din noiembrie. Negocierile la nivel înalt purtate în ultimile saptamâni între Van Rompuy si liderii statelor mari contributoare – Germania, Franta si Marea Britanie – urmareau sa creeze premisele pentru realizarea unui acord privind distribuirea reducerilor de 30 de miliarde de euro.

Într-un mesaj transmis marti, Van Rompuy arata ca în negocierile de la acest Consiliu trebuie prioritizate alocarile de fonduri pentru combaterea somajului în rândul tinerilor, cheltuielile pentru cercetare, inovare si educatie, care constituie motorul cresterii economice si al înfiintarii unor noi locuri de munca. „Si trebuie sa maximizam potentialul de crestere economica si creare de locuri de munca din toate instrumentele noastre, de la Coeziune pâna la Agricultura. Avem nevoie de mai multa valoare adaugata pentru banii alocati”, a aratat Van Rompuy.

El a subliniat ca pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din aceasta saptamâna, toti liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa cedeze si sa faca alegeri în acest sens. Van Rompuy a mai aratat si ca nu trebuie uitat ca dupa obtinerea unui acord la nivelul celor 27 de state plus Croatia e nevoie si de realizarea unei întelegeri finale cu Parlamentul European, pentru care e nevoie iarasi de disponibilitate la compromis.

În situatia unui acord la nivelul liderilor europeni, Consiliul UE va aproba proiectul de regulament al cadrului financiar multianual (MFF), redactat conform liniilor convenite în Consiliul European. Parlamentul European se va pronunta asupra acestuia prin adoptare sau respingere, fara a avea posibilitatea de a depune amendamente.

România va fi reprezentata la Consiliul European din luna februarie de catre presedintele Traian Basescu, a declarat premierul Victor Ponta, aratând ca nu îi convine acest lucru, dar ca procedura va fi aplicata pâna când în noua Constitutie va fi reglementata si aceasta problema.Alexandra Vladescu, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie