Gazprom foreaza in Romania

 

Gigantul rusesc a primit, în decembrie, licenta de explorare si exploatare de gaze naturale pe unul dintre cele patru perimetre pe care le are în concesiune în vestul tarii. Compania este în momentul în care selecteaza firmele care vor efectua lucrarile specifice.

gazpromGigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa sârbâ NIS, începe explorarile pentru cautarea gazelor în perimetrul Tria din judetul Bihor dupa ce a primit, în decembrie 2012, o licenta în acest sens de la Agentia de Resurse Minerale, potrivit anuntului pe care titularul de acord, compania canadiana East West Petroleum, l-a publicat pe site-ul propriu. De mentionat ca firma canadiana este listata la bursa din Toronto, astfel încât se supune rigorilor legii în cazul în care publica anunturi false.

Potrivit canadienilor, East West Petroleum a concesionat 85% din perimetrul Tria catre NIS, astfel încât perimetrul si resursele sale de subsol sunt exploatate acum de compania rusa.Costul de 60 de milioane de euro al explorarilor este suportat în totalitate de rusi.

NIS – Gazprom va executa lucrari de prospectare seismica 2D si 3D si va fora trei puturi experimentale înainte.

Potrivit lui Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, concesiunea acordata East West Petroleum se întinde pe o durata de 20 de ani si implica „doar exploatare de gaze naturale, exclus gaze de sist. Nu exista nicio licenta pentru exploatarea gazelor de sist în România” spune seful ANRM.

Primele rezultate vor aparea peste trei ani, însa conducerea companiei canadiene este încrezatoare ca rezultatele vor fi bune având în vedere ca datele geologice la care a avut acces arata ca bazinul Panoniei, în care se gaseste si Bihorul, este o zona bogata în gaze naturale.

„Primirea licentei pentru perimetrul Tria sunt un excelent prim pas pentru companie pentru a valorifica potentialul de hidrocarburi din aceasta zona putin explorata a României. NIS, cu asistenta noastra a înfiintat un birou de operatiuni în România si a lansat licitatii pentru prospectare seismica, foraje si logistica”, spunea, în decembrie, Greg Renwick, presedintele East West Petroleum.

Compania canadiana a fost înfiintata în 2010 cu scopul declarat de a investi în resurse de subsol neconventionale. În primele 18 luni de la înfiintare compania a concesionat mai multe perimetre bogate în hidrocarburi în India, Maroc si California – SUA. În fiecare caz, lucrarile specifice s-au facut cu firme locale.

Gazprom este cea mai mare companie din Rusia si cel mai mare producator de gaze din lume. O treime din gazul Europei provine de la Gazprom, acelasi procent fiind valabil si în cazul României. Pentru ca este principalul furnizor de gaz al Europei Gazprom a fost acuzata ca joaca rolul unei arme politice, reprezentând strict interesele Moscovei în relatia ei cu tarile beneficiare ale gazului rusesc.

În tara noastra Gazprom este prezenta la nivel de reprezentanta de mai mult timp, însa operatiuni comerciale a început doar de anul trecut când a început sa opereze mai multe benzinarii în vestul tarii sub brand-ul NIS. Odata cu operatiunile din Bihor, Gazprom intra în domeniul exploatarii de hidrocarburi din România.

Gazprom, prin NIS, mai detine concesiunea pe alte trei perimetre din vestul tarii Baile Felix, Periam si Biled dar pe care nu are, înca, acordul de exploatare.

NIS este detinuta de Gazpromneft, divizia petroliera a gigantului rusesc.

Gazprom a criticat, în repetatea rânduri, exploatarea gazelor de sist în Europa sustinând ca este o tehnologie poluanta si riscanta sismic. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie