Horea Bortan, avocat: Exista un fel de conflict mocnit intre avocatii mediatori si mediatorii de alte profesii

 

Avocatul sibian Horea Bortan spune ca in contextul intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila si a Legii Medierii, Tribunalul Sibiu a inceput deja sa trimita partilor citatii de invitatie la procedura de informare, etapa de baza in mediere.La Sibiu, peste 80 la suta dintre procesele aflate pe rolul Judecatoriei si Tribunalului ar intra sub incidenta medierii.

Mediere6Ministerul Justitiei a anuntat in data de 30 ianuarie ca Noul cod de procedura civila, programat a intra in vigoare de la 1 februarie, a fost amanat pentru 15 februarie. Masura a lasat in expectativa piata avocatiala locala, care se pregateste deja de ani buni pentru noutatile anuntate. De altfel, avocatul Horea Bortan mai spune ca intre avocati si mediatorii proveniti din alte profesii exista deja conflicte mocnite, discutandu-se de ceva vreme despre calitatea de mediator si back-graound-ul profesional al persoanelor care au dobandit aceasta calitate.

”In fundal, exista un fel de conflict mocnit intre avocatii mediatori si mediatorii de alte profesii. Avocatii spun ca ceilalti mediatori nu au in spate o pregatire juridica care sa-i ajute la solutionarea spetelor. In mod clar, anumite spete cer niste cunostiinte juridice aprofundate. De exemplu, in cazul unei succesiuni trebuie sa cunosti anumiti termeni, anumite proceduri, cote si alte date tehnice.

Un psiholog devenit mediator va avea un handicap intr-un astfel de caz. Legea ii permite sa apeleze la un avocat in cazuri de genul acesta, sau un jurist, dar avocatul nu va putea apoi participa la sedinta de mediere. Pe de alta parte, mediatorii care provin din alte profesii vin cu argumentul ca intr-o cauza de Dreptul familiei un psiholog va fi avantajat, el stiind sa puna altfel problema in fata unui copil sau a membrilor unei familii”, explica Horea Bortan.

Asocieri intre mediatori

Pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, avocatii mediatori au inceput sa se asocieze, pentru ca legea nu le va mai permite sa reprezinta in instanta un client caruia ii ofera si un serviciul de mediere. Astfel trendul este ca avocatii sa coopteze in echipa si specialisti in alte domenii adiacente. ”Legea mai vine si cu  o alta reglementare care ne restrictioneaza intr-un fel. Daca esti mediator nu mai ai dreptul sa fii si avocat pentru niciuna din partile implicate, practic esti obligat sa apelezi la un coleg avocat. De aceea s-a ajuns la formarea unor echipe de avocati si mediatori, pentru ca nu iti poti permite sa pierzi contactul cu piata, sa te limitezi singur. Daca faci parte dintr-o echipa si te contacteaza  un client, automat ii poti la dispozitie, in functie de necesitate, si un mediator si un avocat, avand parte de asistenta juridica completa”, mai spune Horea Bortan.

Pareri pro si contra

Avocatul Horea Bortan spune ca vizavi de noile reglementari parerile sunt impartite, existand atat aspecte pozitive cat si parti negative. ”Referitor la Noul cod de procedura civila, parerile sunt impartite. Ca sa va dau un exemplu, seara sunt programate sedintele de judecata in Camera de Consiliu, iar la ora la care esti programat, practic trebuie sa fii la dispozitia fiecarui judecator in parte. Trebuie sa se respecte niste termene stricte si nu sunt toate lucrurile puse la punct. Apoi, sunt foarte multe modificari legate de trimiterea raspunsului la intampinare, care la randul lui are un termen de depunere.

Procesele vor ajunge sa aiba la baza foarte multe documente scrise si se va sari mult peste partea de dezbatere. Din acest punct de vedere exista si unele avantaje, este adevarat, inscrisurile pot fi analizate mai simplu de catre judecatori, dar procesul va pierde din vedere oamenii, care vor sa fie ascultati, vor sa-si spuna pasurile in fata instantei. Sunt sigur ca vor fi si oameni care se vor considera neindreptatiti pentru ca nu vor putea sa se exprime”, spune avocatul sibian.

Judecatori pro si contra

Practica le-a aratat avocatilor sibieni ca si judecatorii au opinii divergente cand vine vorba de mediere. Daca pentru unii medierea exista si functioneaza inca de pe acum, pentru altii ea nu va avea succes nici peste cativa ani. ”Legea aceasta a aparut ca urmare a presiunilor externe, ca sa ne aliniem normelor comunitare. Are si avantaje, ea chiar functioneaza in foarte multe tari europene, dar ca orice schimbare va avea parte si de opozitie, din toate mediile. Am intalnit in munca de zi cu zi si judecatori care invita din proprie initiativa partile sa se implice, dar sunt si judecatori care nu dau doi bani pe mediere, temandu-se de mediatorii fara pregatire juridica. Sarcina solutionarii proceselor se muta practic la partile implicate. Partile vor fi puse sa se implice mult mai mult”, a mai explicat avocatul sibian.

„Medierea, o solutie de comun acord”

Pe langa aspectele care tin de volumul de munca al instantelor de judecata, avocatul Horea Bortan crede ca medierea va pune presiune pe partile implicate in proces, obisnuite pana acum ca dreptatea sa fie monocolora, impusa de judecator. ”In ceea ce priveste medierea, noutatea ar fi ca nu mai apare cu titlul de optional. Va fi obligatorie nu medierea in sine, ci participarea la sedinta de informare. Justitiabilii trebuie sa afle ca exista si alte modlitati de solutionare a conflictului. Beneficiile, din acest punct de vedere, tin de volumul de munca al instantelor, degrevate de numeroase dosare. Ar mai fi costurile reduse daca se ajunge la numitor comun, faptul ca procedura este mult mai scurta iar solutia nu este una impusa, ci gasita de comun acord. Oamenii, in general, stiu ca legea este ori asa, ori asa, dreptate face judecatorul, <>, chiar daca ei sunt cei cunosc problema cel mai bine. In definitiv, medierea inseamna o solutie de comun acord”, a declarant pentru avocatura.com, Horea Bortan.

Horea Andrei Bortan este avocat definitiv, membru al Mediator Group.avocatura.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie