Atribuirea de catre CNADNR a contractelor pentru paza autostrazii A2 – motiv de sesizare a organelor de cercetare

 

Succesiunea faptelor, repetabilitatea si continuitatea in nelegalitate a actiunilor intreprinse de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale in procesul de organizare si desfasurare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie a serviciilor de paza pentru autostrada A2 (Bucuresti – Constanta), care au dus la prejudicierea bugetului CNADNR cu suma estimata de 6,052 milioane de lei, au condus la sesizarea organelor de cercetare abilitate, se mentioneaza in Raportul special privind „Auditul performantei utilizarii fondurilor publice acordate pentru construirea, reabilitarea si intretinerea autostrazilor”, realizat de Curtea de Conturi.

autostrada1Potrivit acestui raport, referitor la activitatea de paza a autostrazilor in perioada 2005 – 2007, CNADNR a achizitionat, prin DRDP Bucuresti si Constanta, in calitate de autoritate contractanta, servicii de paza numai pentru sediile aferente autostrazilor A1 si A2, iar incepând cu luna octombrie 2007, CNADNR – administratia centrala a incheiat contracte care au avut ca obiect atât paza sediilor, cât si protejarea celorlalte elemente din patrimoniul celor doua autostrazi.

„In perioada 2005 – octombrie 2007, nu a existat preocupare din partea managementului CNADNR pentru crearea unui cadru unitar, formalizat, conform caruia DRDP sa achizitioneze serviciile de paza pentru autostrazi, astfel incât nu au fost achizitionate si nu s-au desfasurat servicii de paza pentru elemente specifice din patrimoniul autostrazilor A1 si A2, cum ar fi: garduri de protectie, parcari, elemente de siguranta rutiera – indicatoare, parapeti, stâlpi de sustinere, panouri anti-orbire etc.”, se arata in documentul Curtii de Conturi.

In opinia specialistilor, o reflectare semnificativa a vulnerabilitatilor si disfunctionalitatilor organizationale de la nivelul CNADNR, cu privire la achizitionarea serviciilor de paza pentru autostrazi, se regaseste si in contractul nr. 7629/22.04.2008, incheiat la nivelul administratiei centrale a Companiei, pentru paza autostrazii A2.

Contractul a fost incheiat in urma unei proceduri de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare, derulata dupa anularea procedurii de licitatie initiate anterior, procedura care nu a mai fost continuata de CNADNR, contrar unei hotarârii judecatoresti irevocabile.

„Unele optiuni si decizii specifice, luate la nivelul CNADNR, au fost contrare intereselor legitime ale Companiei, având implicatii (plati nejustificate) asupra utilizarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, prin derularea procedurii de achizitie publica. Având in vedere succesiunea faptelor, repetabilitatea si continuitatea in nelegalitatea actiunilor intreprinse in procesul de organizare si desfasurare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie a serviciilor de paza a patrimoniului autostrazii A2, care au dus la prejudicierea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale cu suma de 6.052 mii lei (valoare minim estimata), au fost sesizate organele de cercetare abilitate”, se mai mentioneaza in raport. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie