Sanctiunea inadmisibilitatii ca pedeapsa pentru neparticiparea la informare se amana pina la 1 august 2013

 

Comunicatul Consiliului de Mediere

Dorin BadulescuConsiliul de Mediere a luat act cu preocupare de modificarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor incidente în domeniul medierii si de modificarea termenului de intrare în vigoare a anumitor articole din lege, modificare inopinata intervenita prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului de astazi. Desi conducerea Consiliului a participat la mai multe întilniri interinstitutionale cu decidentii din domeniu înaintând propuneri în sensul mentinerii datei de 1 februarie 2013 prevazuta de OUG nr. 90/2012, amânarea intrarii în vigoare a textelor asteptate de mediatori a constituit o surpriza pentru Consiliu, la discutiile initiate nefiind discutate aceste variante.

În calitate de organism autonom de interes public cu atributii specifice în domeniul medierii, consideram ca este necesara consultarea Consiliului de Mediere de catre factorii decizionali, de fiecare data când se pune în discutie modificarea sau amânarea intrarii în vigoare a unui text legal care reglementeaza medierea sau profesia de mediator.

Ca reprezentant al corpului profesional al mediatorilor, Consiliul de Mediere îsi exprima speranta intrarii în vigoare la termenele mentionate în OUG din data de 30.01.2013, o noua amânare fiind interpretata ca fiind un semnal de neîncurajare a recurgerii la solutionarea pe cale amiabila a disputelor prin procedura medierii.

Presedinte                            Vicepresedinte             Purtator de cuvânt

Dorin Valeriu Badulescu       Zeno Daniel Sustac                    Gabriela Mihut

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe
Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil.
Totodata, Ordonanta abroga dispozitiile din Codul de procedura civila a caror neconstitutionalitate a fost constatata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 967/2012.
Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
• Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila
• Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala
• Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

cmediere.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Laura Vilsan spune:

    Eu iau act cu ingrijorare,nu doar cu preocupare, de aceasta noua amanare care afecteaza in mod absolut transpunerea in practica a alternativei si libertatii de a alege a justitiabilului din Romania,cum sa-si rezolve diferendele/litigiile si conflictele.Procedura de informare in cauzele civile,intrata in vigoare de la o data, iar sanctiunea nerespectarii ei de la o alta data,este ineficienta si lipseste de substanta,valoare si menire institutia medierii.
    Medierea,oricator balbaieli,amanari,prorogari,va fi supusa,va trece peste toate acestea,cu fruntea sus,stiindu-si valoarea intrinseca,incontestabila,cunoscand ca un drept alternativ la calea judiciara,va fi mai devreme sau mai tarziu,recunoscut,apreciat si uzitat si in Romania,asa precum este folosit in SUA si UE.
    Iar Romania este in UE!!!
    Cu incredere in libertatea de a alege a romanului,
    Laura Vilsan

Adaugă părerea ta


 

Distribuie