Ce sanse mai are ultima mare fabrica „grea” de stat, la o zi de dezintegrare

 

Fortus Iasi a fost declarata falimentara acum doua zile de Tribunalul Targu-Mures. Ultima sansa a combinatului este ca instanta sa admita, maine, recursul facut de stat si administratorul judiciar

fortus iasiFortus Iasi, fostul Combinat de Utilaj Greu, a intrat, din 28 ianuarie, in faliment ca urmare a unei decizii in acest sens a Tribunalui Targu-Mures. Fortus este ultimul mare combinat aflat in proprietatea statului si a trecut printr-o privatizare ratata cu un grup de investitori rusi. Decizia Tribunalului a fost atacata cu recurs care se va judeca in 31 ianuarie.

Fortus este in insolventa din 2008 si pe o sentinta de faliment din iunie 2012, iar ieri a fost refuzat de catre instanta planul de reorganizare judiciara, ceea ce face iminent si falimentul de jure. Totusi, sentinta de faliment nu-si produce efecte pana la judecarea de maine a recursului formulat de AVAS, administratorul special Gheorghe Chisca si administratorul judiciar, consortiul format din EuroBusiness LJR SPRL si ISD Insolvency SPRL.

„Mergem la Targu-Mures cu toate fortele si cu toata increderea pentru ca Fortus este o societate care are o sansa reala sa fie restructurata. 31 ianuarie este primul termen de judecare al recursului insa este posibil ca judecatorul sa amane sentinta”, a declarat Eduard Pascal,  partener la EuroBusiness LJR.

Nici din punct de vedere al patronului, statul, nu poate fi o alta decizie decat admiterea recursului. „Fortus TREBUIE sa functioneze in continuare. Guvernul, Consiliul Judetean Iasi, AVAS, toti vrem ca fabrica sa continue sa produca. De altfel, Fortus are de lucru, e la grad de incarcare 42%, are contracte in derulare,  iar datoriile sunt mici. Sunt toate premisele sa mearga foarte bine”, a aratat Adrian Volintiru, presedintele AVAS, actionarul majoritar al fabricii iesene.

Pentru nou-numitul sef al AVAS, Volintiru, anterior directorul Vulcan Bucuresti, prioritatea mandatului sau este tocmai resucitarea Fortus Iasi. in 4 ianuarie 2013 acesta declara pentru economica.net ca fabrica ieseana are cele mai bune perspective din toate companiile aflate in subordinea sa. „Fortus este bancabila, sa ne gandim ca are active de 235 de milioane de euro si un credit de doar un milion de euro”, spunea Volintiru.

Fortus Iasi este producator de utilaj greu pentru industria metalurgica si ultima mare fabrica din Romania aflata sub control de stat. A lucrat pentru tari de pe toate continentele si, in vremurile de dinainte de Revolutie, avea 15.000 de angajati. in prezent nu mai sunt decat 2.400.

Un grup de investitori rusi a cumparat, in 2006, pachetul majoritar de actiuni al companiei prin intermediul casei de comert Metalexportimport, insa acestia nu si-au respectat obligatiile investitionale asumate prin contract, asa ca fabrica a revenit la stat in 2008. Coplesita de datorii, a intrat in insolventa, in acelasi an.

Daca Tribunalul Targu-Mures va decide respingerea recursului AVAS, falimentul Fortus va produce efecte iar fabrica si terenul aferent vor fi vandute pe bucati. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat, recent ca, odata intrata in faliment, terenurile fabricii vor fi alocate de catre stat pentru construirea de parcuri tehnologice.

economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie