RFI: In Romania se joaca ping-pong cu sistemul de coplata

 

Mecanismul de coplata este vazut drept ping-pong-ul din sistemul sanitar romanesc, intr-un articol RFI. Intitulat „Ping-pong cu sistemul de coplata!”, articolul dezvolta faptul ca „nici macar autoritatile nu au o pozitie comuna” referitor la acest subiect, FMI nu stie exact cum se aplica sistemul, iar pacientii se opun cu inversunare.

spital1„Problema e ca nici macar autoritatile nu au o pozitie comuna privind coplata in spitale”, este pasajul care deschide articolul. Afirmatia este sustinuta de argumente precum declaratiile premierului si ministrul Sanatatii. Pe de o parte, faptul ca Eugen Nicolaescu a spus ca pacientii vor plati cel mult zece lei la externare, in timp ce Victor Ponta a precizat ca inca nu s-a decis daca va fi vorba de zece lei la externare sau zece lei pentru fiecare zi de stat in spital.

In acest context, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Erik de Vrijer tine sa precizeze ca desi FMI nu este expert in sanatate, sistemul de coplata este o idee buna. Potrivit acestuia, coplata in spitale ar trebui sa fie de zece lei pe zi, pentru ca o valoare mica, precum zece lei pe toata perioada internarii, ar duce la esecul implementarii masurii.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) considera ca orice forma de coplata in sistemul sanitar este inoportuna pentru pacienti, fiindca pacientii sunt oricum nevoiti sa contribuie cu medicamente si consumabile pe perioada spitalizarii.

dcnews.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie