Judecatorii CSM au sesizat Directia de Inspectie Judiciara in vederea afectarii independentei magistratilor

 

Sectia pentru judecatori a CSM a sesizat, luni, Directia de Inspectie Judiciara pentru a constata daca s-a adus atingere independentei judecatorilor prin afirmatiile din ultima vreme si unele din pozitiile publice facute de unii jurnalisti, politicieni sau actori publici.

CSM„Sectia pentru judecatori a CSM informeaza opinia publica ca azi, 28 ianuarie 2013, a sesizat Inspectia Judiciara – Directia de Inspectie Judiciara pentru judecatori pentru a constata daca s-a adus atingere independentei judecatorilor prin afirmatiile din ultima vreme, prin unele din pozitiile publice facute in spatiul public, fie in mass-media de unii jurnalisti, fie de unii politicieni, fie de alti actori publici”, se arata intr-un comunicat de presa remis agentiei Mediafax.

Judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) explica faptul ca „evenimentele fara precedent” legate de activitatea institutiei din ultima perioada „au suscitat si suscita interesul mass-mediei”, precizand ca este dreptul opiniei publice de a fi informata, „iar mass-media este cel mai important vector de informare”.

Sursa citata a precizat ca judecatorii din CSM apreciaza rolul esential al mass-mediei in informarea „onesta, fara partinire si cu buna-credinta a opiniei publice” cu privire la evenimentele decizionale ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale instantelor, din aceste saptamani, inclusiv in raport cu recentele evenimente legate de activitatea institutiei.

Totodata, judecatorii din CSM se declara ingrijorati de modul in care unii ziaristi, unii politicieni sau actori publici inteleg sa-si exercite rolul de „paza a democratiei”, precizand ca pot exista „derapaje”, care nu numai ca pot afecta independenta justitiei, dar „arunca umbre de indoiala asupra bunei credinte a unor astfel alegatii”.

In opinia acestora, formularea unor acuzatii de gravitate deosebita, lansate in spatiul public, la adresa unor judecatori sau instante judecatoresti poate fi de natura sa induca in opinia publica un sentiment de neincredere in judecatori si in sistemul judiciar in intregul sau.

Sectia pentru judecatori a precizat ca Inspectia Judiciara, prin Directia pentru Judecatori, „are obligatia legala de a verifica daca s-a incalcat independenta judecatorilor in acord cu dispozitiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004”.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie