Facilitatile cardului european de sanatate

 

Ce facilitati medicale pot primi românii, în virtutea calitatii lor de cetateni asigurati într-o tara UE? Fie ca merg ca turisti, pentru studii sau pentru a lucra într-o alta tara UE, românii au dreptul de a beneficia de asistenta medicala gratuita sau decontata partial.

Potrivit directivelor europene, oricare cetatean al UE care este asigurat ;i care este la un moment dat pus în situatia de a plati un serviciu medical într-o tara UE, are dreptul de a primi banii cheltuiti înapoi de la autoritatile din tara de origine.

„Autoritatile din tara respectiva sunt obligate sa sa dea înapoi asiguratului costul tratamentului primit în tara straina, la valoare lui din tara de origine”, scrie în regulamentul UE. Pentru interventii mai complexe, ar putea fi nevoie pe loc de notificari mai multe de la autoritatile medicale din tara, însa pentru urgente majore se face abstractie de acestea. Trebuie însa ca beneficiarul sa pastreze toate chitantele si dovezile care atesta de ce tip de interventii medicale a beneficiat în tara respectiva.

Mai exista un instrument prin care românii sunt asigurati medical în tarile UE: cardul european de asigurari sociale de sanatate, care simplifica formalitatile, reduce birocratia si contribuie la rambursarea rapida a costurilor.

Cei care calatoresc si vor un astfel de card  îl pot obtine de la CNAS, pe o durata de cel mult sase luni, daca fac o cerere si depu documente care atesta calitatea de asigurat. Emiterea cardului european nu poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decât în  situatia în care asiguratul nu face dovada platii la zi, pe ultimii 5 ani, a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Cardul European se elibereaza în termen de 7 zile lucratoare de la data înregistrarii cererii la casa de asigurari de sanatate si nu acopera situatia în care persoana asigurata se deplaseaza în UE cu scopul de a  beneficia de tratament medical, adica în cazul turismului medical.

Nicoleta Banila, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie