De ce parintilor le sare tandara. 5 motive

 

Exista multe motive pentru care parintilor le sare tandara. Mda, nu o raritate sa te porti exact asa cum le spui celor mici sa nu se poarte: ridici tonul, zbieri, trantesti, ii ameninti. Odata ce descoperi sursa nervilor tai, insa, ai mai multe sanse sa eviti aceste momente. Noi credem ca merita efortul si sa te gandesti bine daca lucrurile de mai jos sunt valabile si in cazul tau, pentru ca astfel vei fi mai aproape de statutul de parinte calm si relaxat la care visam cu totii.

obosit

1) Oboseala

Unul din cele mai importante motive pentru care parintii sunt nervosi este pentru ca sunt obositi.

Oboseala si starea de nervozitate merg mana in mana. Cand esti obosit, rabdarea este foarte subreda. Da, este chiar atat de simplu. Cu toate acestea, problema oboselii nu este intotdeauna usor de remediat.

Unul din motivele pentru care parintii sunt obositi este acela ca nu dorm suficient.

Un alt motiv pentru care parintii sunt obositi este ca au programe mult prea incarcate. Cu alte cuvinte, parintii de astazi sunt tot timpul ocupati si au activitati peste activitati, chiar si in weekend-uri. Este important sa ai si momente de liniste si de dolce farniente. Prioritizeaza-ti activitatile, astfel incat sa iti ramana timp si pentru a te relaxa la sfarsitul zilelor lucratoare si in weekend.

2) Stres

Un al factor care contribuie la nervozitatea parintilor este stresul si responsabilitatea multelor lucruri pe care trebuie sa le faca.

Multi parinti muncesc foarte mult si le este foarte greu sa isi gestioneze si rolurile in familie. Cand sunt supraincarcati cu treburile la serviciu, acestia si-ar dori ca acasa lucrurile sa se rezolve repede si fara probleme, in asa fel incat sa treaca usor la alte si alte responsabilitati.

Daca si tu esti in aceasta situatie, acorda o atentie deosebita momentelor cand te enervezi – este din cauza stresului tau sau chiar s-a purtat copilul intr-un mod neadecvat? Incearca sa iti diminuezi stresul, in asa fel incat sa nu fie copilul tau nevoit sa il gestioneze.

Ai putea face acest lucru in numeroase feluri. Primul ar fi sa te gandesti daca este musai necesar sa muncesti atat de mult si daca ai mai putea reduce din responsabilitati.

In orice caz, trebuie sa fii mai organizat, sa planifici din timp, sa gatesti in cantitati mai mari atunci cand ai timpul necesar – orice ca sa fii mai eficienta si in control. Adesea, stresul este cauzat doar de o chestiune de organizare si nu de viata cotidiana.

3) Tintesti la perfectiune!

O cauza comuna pentru care parintii se enerveaza este dorinta lor ca totul sa fie perfect. Traim intr-o epoca in care exista perceptia ca perfectiunea poate fi atinsa. Ei bine, nu poate. Ai putea sa nici nu fii constienta de asteptarile nerealiste pe care le ai de la copilul tau.

Ia seama la tiparele si pretentiile tale. Ii compari cumva desenele copilului cu cele ale colegilor lui si esti dezamagit ca nu sunt la fel de bune? Iti impingi copilul de la spate sa aiba numai note maxime la scoala? Tipi la el daca nu marcheaza un gol la fotbal? Te supara faptul ca nu exceleaza la toate obiectele de la scoala, ci doar la unele?

Atunci cand renunti la nevoia de perfectiune, furia ta se va diminua.

4) Vrei recunoastere imediata!

A dori recunoastere imediata este un alt factor major care influenteaza nervozitatea parintilor. Nu numai copiii isi doresc ca lucrurile sa se intample cat mai repede, ci si adultii. La fel cum cuptorul cu microunde poate gati un preparat in doi de minute, multi parinti isi doresc ca cei mici sa creasca si sa se maturizeze imediat.

Din nou, este posibil sa fi uitat ca ai o problema, asa ca ia-ti un moment pentru a gandi mai bine. Esti intoleranta cand vine vorba de comportamentul copilului? Te frustreaza faptul ca trebuie sa repeti de multe ori un lucru pana cand micutul sa il inteleaga? Te astepti ca el sa vada lucrurile ca tine?

Daca da, atunci aceste sentimente se traduc in speranta ca micutul sa functioneze ca un adult. Aminteste-ti zilnic ca este nevoie de multi ani pentru a deveni adult – asa cum a fost si cazul tau. Rolul tau este de a-l educa, de a-i inspira si a-i facilita o crestere normala, astfel incat, la momentul potrivit, sa fie matur, rational si cooperant.

5) Crezi ca nervii inseamna putere

Societatea ne invata ca furia este putere. Oamenii puternici, bogati si agresivi sunt considerati puternici, in timp ce iubitorii de pace sunt considerati a fi mereu cu un pas in urma. Aceasta inseamna supravietuirea – conform teoriei evolutioniste. Aceasta credinta a societatii este motivul de baza pentru care majoritatea parintilor se enerveaza – ei cred ca furia este singura modalitate de a obtine ce isi doresc de la copii.

Daca ai intrat in capcana de a folosi furia pentru a-ti controla copilul, tine cont ca nu este totusi decat o solutie pe termen scurt, ce are efecte negative pe termen lung.

Nu te afli intr-o cursa evolutiva cu copilul. Nu este viata nimanui in pericol. Trebuie doar sa iti educi copilul pentru a deveni un adult responsabil, iar nervii nu sunt cheia spre acea usa.

Copiii raspund cu frica la nervii parintilor, asa ca, intr-un fel, starea ta spirit da rezultate. Cu toate acestea, adevarul este ca in relatiile semnificative mult mai multe pot fi obtinute cu frumosul. Nu numai ca micutul iti va percepe mesajul daca i-l transmiti calm si rezonabil, dar va intelege si ce sta in spatele acestei abordari.

Ca un parinte iubitor, este preferabil sa folosesti modalitati eficiente si non-coercitive pentru a obtine cooperarea copilului. Este posibil sa dureze un pic mai mult decat ti-ai dori, dar vei vedea rezultate pe termen lung.

In concluzie, furia este comuna in ziua de azi din toate motivele de mai inainte. Cu toate acestea, nu trebuie sa continui sa te enervezi. Furia poate fi gestionata. Odata ce vei reusi sa iti stapanesti nervii, vei avea o relatie mult mai buna cu copilul, iar toata lumea va fi mai fericita.avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie