Impozit pe caini, taxa pe bogatie si taxa pe parloaga sunt noile taxe pregatite pentru 2013

 

Victor Ponta intentioneaza ca, pana la sfarsitul anului, sa introduca si alte taxe si impozite pentru a creste veniturile la bugetul de stat. „Pe parcursul anului, nu va ascund faptul ca, daca gasim alte metode de a avea venituri mai mari la stat fara a afecta populatia, vorbesc în special de populatia cu venituri medii si mici, o sa le introducem, o sa le avem de discutat”, a declarat Victor Ponta luni seara la Antena 3.

catel1El a dat ca exemplu masurile din pachetul de masuri fiscale adoptat în sedinta speciala de guvern de marti prin care la bugetul de stat vor fi încasate venituri suplimentare de 3 miliarde de lei.

Taxa pe bogatie

In unele state din Uniunea Europeana exista o serie de taxe si impozite care nu se aplica în Romania.

Franta a anuntat cresterea, de la 1 ianuarie, a impozitelor pentru persoanele cu averi foarte mari. Este vorba de o cota de impozitare de 75% pe veniturile mai mari de un milion de euro. Autoritatile au estimat ca taxa va viza circa 1.500 de persoane, iar încasarile la buget pot ajunge la 210 milioane de euro anual.

In general, nivelul taxei pe bogatie se calculeaza la nivelul activelor, între care locuinta în proprietate, depozitele bancare si planurile de pensii, investitiile în imobiliare.

Impozitul pe caini

Chiar daca nu ar aduce sume atat de mari, autoritatile locale îsi pot creste bugetele prin aplicarea impozitului pe caini. Cu aceste sume, reprezentantii autoritatilor locale sustin ca ar putea rezolva problema cainilor vagabonzi.

De exemplu, autoritatile din Cehia si Slovenia percep impozitul pe caini.

In Cehia, cadrul legal pentru perceperea acestui impozit este stabilit de catre autoritatile centrale, iar beneficiari sunt autoritatile locale. Impozitul este platit de proprietarii de caini persoane fizice, dar si persoane juridice de pe teritorului Republicii Cehe.

Legea stabileste si exceptii de la plata acestui impozit pentru persoanele oarbe sau cu un grad mare de dizabilitate, precum si în cazul persoanelor care se ocupa de dresarea cainilor pentru persoanelor cu dizabilitati, sau persoanele care conduc un adapost înfiintat de autoritatile locale pentru cainii abandonati.

Valoarea maxima a acestui impozit în Cehia este echivalentul a 58,5 euro pe an/caine, iar începand de la al doilea caine, impozitul este echivalentul a maximum 87 euro pe an/caine. Impozitul pentru proprietarii pensionari de caini este de 7,8 euro.

Taxa pe parloaga

Desi autoritatile din Romania au luat în discutie în mai multe randuri introducerea unei asa-numite „taxe pe parloaga”, masura nu a fost pusa în practica. Un proiect de act normativ elaborat anul trecut de Ministerul Agriculturii prevedea ca cei care au terenuri pe care nu le lucreaza risca amenzi de 400 de lei.

„Aplicarea unei asemenea masuri tine de vointa politica. Anul trecut proiectul a fost abandonat, s-a considerat ca ar fi fost prea multe taxe”, a declarat pentru gandul Adrian Radulescu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie