Noua taxa pe tranzactiile financiare a fost aprobata de 11 state din UE

 

Unsprezece state din zona euro pot pregati introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, ieri, votul în acest sens al 11 ministri de finante din Uniunea Europeana, potrivit declaratiilor facute de comisarul pe probleme fiscale, Algirdas Semeta.

calculator si baniIn opinia acestuia, votul de ieri reprezinta „un pas major pentru politicile fiscale ale UE”.
Votul ministrilor de finante des-chide, astfel, calea introducerii taxei în Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia. Este posibil ca acestor tari sa li se alature si Olanda.
Marea Britanie, Luxemburg, Cehia si Malta s-au abtinut de la votul de ieri.

Urmatorul pas pentru aplicarea taxei este formularea unor planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate – cu 0,01%.
Conform planurilor UE, veniturile din aceasta taxa vor fi utilizate partial pentru sustinerea bancilor cu probleme. Taxa ar veni astfel în sprijinul guvernelor, care în trecut trebuiau sa recurga la injectii de capital pentru salvarea bancilor. Unii sustinatori ai taxei au sugerat, de asemenea, ca o parte din venituri ar putea avea ca destinatie finantarea bugetului UE.

Pe de alta parte, taxa mentionata este menita sa descurajeze tranzactiile riscante.
„Sectorul financiar trebuie sa participe în mod corespunzator la suportarea costurilor crizei”, a declarat ministrul german de finante, Wolf-gang Schaeuble.
Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera pâna la 20 de miliarde euro pe an, însa estimarile sunt extrem de variate.

Oficialii europeni anticipau ca, daca taxa ar fi fost impusa la nivelul UE, ar fi adus încasari de 57 de miliarde euro anual.
Reglementarile UE prevad ca cel putin noua tari pot coopera în anumite privinte fara ca toate statele membre sa fie implicate, atât timp cât primesc acceptul majoritatii la nivelul Uniunii.

Marea Britanie a criticat introducerea taxei pe tranzactiile financiare si nu o va adopta, întrucât ar afecta Londra – cel mai mare centru financiar al Europei. Daca cel putin una dintre partile implicate într-o tranzactie (vânzatorul sau cumparatorul) are sediul în oricare din cele 11 tari care au adoptat taxa, operatiunea va fi taxata.

bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie