Soarta Oltchim va fi decisa astazi de Guvern

 

Premierul Victor Ponta a discutat, aseara, cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul este intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari. „Este probabil sa se intre in insolventa, cu disponibilizari de personal. O decizie finala va fi luata in Guvern”, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

oltchimTot ieri seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare. Chitoiu a spus ca, in acest caz, vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a Oltchim, inclusiv cu necesarul de concedieri.
Ministrul Finantelor a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Statul va cere intrarea in insolventa a combinatului valcean Oltchim in vederea restructurarii, sustin surse guvernamentale. Anuntul urmeaza sa fie facut in urma sedintei de Guvern de astazi, in care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va prezenta un memorandum in acest sens.
Potrivit surselor noastre, solutia insolventei, evitata de autoritati in ultimele sase luni din cauza alegerilor parlamentare, este singura modalitate de reorganizare a societatii si de stergere a datoriilor Oltchim catre stat (circa 450 milioane euro catre AVAS si Electrica), fara a risca o sanctiune de la Uniunea Europeana. Se pare ca Guvernul va solicita ca administrarea judiciara a Oltchim Ramnicu Valcea sa revina avocatului Gheorghe Piperea si BDO Business Restructuring, conform surselor mentionate.

Saptamana trecuta, ministrul Vosganian a declarat, in exclusivitate pentru ziarul BURSA, ca a cerut Guvernului un ragaz pana astazi, ca sa se poata consulta cu reprezentantii combinatului valcean si cu bancile creditoare, cu sindicatele si cu alti specialisti, in privinta solutiei pentru salvarea Oltchim. Domnia sa ne-a precizat ca a prezentat Executivului patru variante privind viitorul Oltchim, respectiv continuarea activitatii in formula actuala, reorganizarea, privatizarea si lichidarea voluntara.
Ministrul Economiei a tinut sa mentioneze ca nu este de acord cu lichidarea voluntara, varianta pe care a fost obligat sa o prezinte Guvernului, si ca isi doreste o formula prin care Oltchim sa aiba un viitor. intrebat daca varianta de reorganizare presupune sau nu intrarea in insolventa a combinatului, domnul Vosganian ne-a raspuns, diplomat, ca reorganizarea unei companii nu se face numai prin procesul insolventei.

Multi avocati si analisti economici cred ca insolventa este singura sansa de a restructura Oltchim si de a-l transforma intr-o companie care sa poata fi privatizata cu succes.
Insa, sunt analisti si economisti care cred ca intrarea in insolventa a Oltchim nu garanteaza succesul restructurarii, combinatul riscand falimentul, intrucat se afla intr-o stare financiara precara. Potrivit calculelor acestora, executarea activelor societatii valcene nu este benefica pentru creditori din cauza faptului ca nu sunt cumparatori interesati sa le preia. in acest mod, nici 20% din datoriile combinatului nu pot fi recuperate.
Circa 85% din activele Oltchim sunt ipotecate sau gajate. Din aces-te active, 30% sunt gajate sau ipotecate in favoarea AVAS, CEC Bank si Electrica.
Activele neipotecate ale societatii valoreaza 61 milioane lei, suma ce nu acopera nici 3% din totalul datoriilor. Analistii citati cred ca vanzarea pe bucati a combinatului in procedura insolventei va limita considerabil capacitatea de productie si nu va acoperi datoriile.
Ei sustin ca, daca Oltchim ajunge in faliment, bugetul statului va avea un minus in venituri de peste 500 milioane lei, in urmatorii cinci ani. Lichidarea nu este de dorit si pentru ca Oltchim va lasa pe drumuri peste 3.300 de angajati, care vor primi ajutor de somaj (circa 18 milioane de lei). Indirect, vor fi afectati furnizorii si contractorii combinatului.
Economia locala va avea foarte mult de suferit. Conform unor estimari, cifra de afaceri a Oltchim reprezinta 14% din PIB-ul judetului Valcea. Locurile de munca directe si indirecte asigurate de Oltchim reprezinta 7% din totalul judetului.
Un faliment al Oltchim nu va crea numai tensiuni sociale, ci si un efect de domino: economia locala va cunoaste o scadere considerabila a puterii de cumparare, iar bancile nu numai ca nu-si vor recupera creditele acordate Oltchim, ci vor inregistra noi creante la populatia afectata de inchiderea combinatului. in aceste conditii, analistii citati estimeza ca efectul lichidarii Oltchim va fi echivalent unui cutremur financiar.

Potrivit Ministerului Economiei, veniturile totale ale combinatului Oltchim se cifrau la 816.470 mii lei, la finele anului trecut, iar cheltuielile totale au fost de 1.212.180.000 lei. Astfel, compania a incheiat 2012 cu pierderi de circa 396.000 mii lei si datorii totale de 2.682.000 mii lei (aproape 600 milioane euro).

Oltchim trebuie sa realizeze investitii in curs de finalizare in valoare de 92 milioane euro si mai are nevoie de 141,5 milioane euro pentru investitii noi.

bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie