Soft-ul si materialele pentru producerea cardului national de sanatate stau nefolosite de un an in imprimerie

 

Materiale si soft de 50 milioane de euro pentru producerea cardurilor nationale de sanatate stau nefolosite de un an in imprimerie, intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a facut comanda pentru acestea, motivand ca Ministerul Sanatatii „nu are fila de buget” in acest scop.

Card national de sanatate„Soft-ul si toate materialele pentru producerea cardului national de sanatate stau nefolosite de un an in imprimerie. Proiectul viza ca la 1 iulie 2012 sa inceapa productia, respectiv cate un milion de carduri nationale de sanatate pe luna. Suntem in 2013 si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu face comanda acestor produse foarte necesare in sistem pentru reducerea fraudei, dar si pentru ca sa ne putam alinia cerintelor europene, odata cu implementarea directivei privind medicina transfrontaliera si cu atat mai mult cu cat tari vecine, precum Bulgaria si Ungaria, au acest sistem”, a explicat, marti, pentru Mediafax, fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta.

Potrivit acestuia, cardul national de sanatate – prevazut in Legea 95/2006, din primul madat al actualului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu – trebuia implementat, potrivit actului normativ, din 2007.

„Au trecut sase ani, dar card nu avem. Eu am pornit SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat – n.r.), iar medicul sef al CNAS a reusit sa pornesca reteta electronica. in schimb, cardul national asteapta sa fie comandat, toate materialele stand depozitate la Imprimeria Nationala. Odata cu SIUI, s-au creat platforme necesare introduceriicardului electronic de sanatate, a prescriptiei electronice si a dosarului de sanatate, respectiv platforma informatica”, a mai spus fostul presedinte al CNAS.

In opinia lui Duta, exista doua probleme spinoase in privinta introducerea cardului national de sanatate, respectiv cititoarele de card si distibutia lor prin intermediul medicilor de familie.

„Este ilegal ca statul sa cumpere cititoare de card. Cand statul anunta ca toti privatii sunt obligati sa aiba case de marcat, niciun comerciant nu cere bani statului. Merge, cumpara si asta este. Nu statul trebuie sa cumpere cititoarele de card de sanatate. Apoi, distributia cardurilor. Cea mai buna solutie ar fi sa fie facuta prin intermediul medicilor de familie. Acestia se opun. Din aceste doua motive, materiele si soft de 50 de milioane de euro stau nefolosite in Imprimeria Nationala. Trebuie sa spunem deschis: odata cu introducerea cardului national de sanatate, Romania va avea, pentru prima data, o situatie foarte clara a modului in care este cheltuit banul public, modul in care sunt decontate serviciile. Acum nu stiu daca decontarile sunt reale sau nu. La sfarsitul fiecarui an, vom putea spune de ce servicii au beneficiat pacientii”, a adaugat Duta.

Lucian Duta a mai precizat ca un cititor de card ar costa aproximativ 100 de euro.

Reprezentantii CNAS spun ca stiu despre materialele si softul care stau nefolosite la Imprimerie, dar precizeaza ca nu au putut face comanda pentru acestea deoarece Ministerul Sanatatii nu le-a cerut sa le cumpere, pe motiv ca nu ar avea „fila de buget”.

Productia pentru toate cardurile de sanatate ar putea dura 18 luni, Ministerul Sanatatii angajandu-se sa cumpere 20 de milioane de astfel de carduri.

Valoarea unui card va fi de 2,2 euro, bani pe care ii va achita ministerul.

CNAS a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie