Mediatorul Anca Lucia Stancu a vorbit despre despre informarea gratuita si mediere in studioul Transilvania Live

 

Mediatorul Anca Lucia Stancu a fost invitată în studioul Transilvania Live, pentru a vorbi despre informarea gratuită şi mediere.

Stancu Anca LuciaRomânii nu vor mai fi nevoiţi să piardă bani şi timp în instanţă pentru că din  1 februarie 2013 au sansa de a afla de varianta medierii, fiind obligatorie procedura informării  privind medierea, conform OUG 90 din 12.12.2012, publicată in Monitorul Oficial 878/21.12.2012.

Anca Lucia Stancu a subliniat faptul ca persoanele care ajung la mediator s-ar putea sa nu mai ajung în instanta, aşadar  foarte multe resurse sunt păstrate.

 „Participarea la şedinţele gratuite de informare nu înseamnă o recunoaştere a vinovăţiei” a mai spus mediatorul.

Medierea rămâne opţională, dar informarea este gratuita si obligatorie pe anumite cauze.

Atuurile medierii sunt: interactiune personală, egalitate, încredere, confidenţialitate, cei care apelează la mediere fiind inţeleşi şi trataţi cu respect. Contextul şi cadrul în care se realizează sedinţele de informare este unul profesionist şi primitor.

„Mediatorul este imparţial şi neutru, nu caută vinovaţi” spune Anca Stancu.

În aceeaşi emisiune  a avut o intervenţie telefonică şi judecatorul Vasile Grunea care s-a pronunţat pentru mediere şi a enumerat o parte din cazurile care pot fi rezolvate cu succes prin mediere. Exemplu: procese legate de dreptul consumatorului, malpraxis, dreptul familiei, litigii de muncă etc.

Anca Lucia Stancu a afirmat ca în orice situaţie medierea este mai bună decât un proces in instanta. În mediere soluţiile sunt ale partilor.

S-a insistat pe situatia persoanei violate care in mediere ar fi pusa  faţă în faţă cu agresorul, în acest caz mediatorul Anca Lucia Stancu a spus :” Nimic nu se întamplă fără acordul persoanei. Intâlnirile cu mediatorul se pot realiza fie in sesiuni separate, fie in sesiuni comune. Partile decid ce si cum se intimpla. Pot pune punct cand doresc”.

„Este de mentionat faptul ca in cazurile penale, in mod traditional, se merge pe pedepsirea vinovatului, care din nou este in centrul atentiei. In mediere se insista pe resonsabilizarea vinovatului pentru fapta comisa, intelegerea efectelor pe care le-a avut fapta asupra victimei, iar victima are posibilitatea sa-si exprime sentimentele si emotiile. Lucru care în instanţă nu e posibil.” a afirmat mediatorul.

Rezolvarea prin mediere a conflictelor poate duce si la prevenirea aparitiei unor conflicte viitoare

D.L.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. DINU spune:

    Cand am citit titlul am craut ca abordati problema nedreptatii legislative vadite care cere mediatorului sa efectuieze un act de procedura specifica in mod gratuit, de parca institutia mediatrului nu este o profesie liberala ci una filantropica …. daca legiuitorul dorea cu adevarat sa vina in favoarea cetateanului trebuia sa preia el – guvernul – sarcina acoperirii onorariului, permanent sau temporar ori conditionat de venituri…… aceata este numai un aspect din multele critici care se pot aduce legii careia eu nu-i dau prea multe zile de trait.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie