Cat va tine linistea de la Oltchim?

 

Situatia Oltchim este neschimbata fata de anul trecut. Venituri in scadere, pierderi mai mari, datorii in crestere. Guvernul mai are la dispozitie doar cateva saptamani pentru a gasi solutia.

oltchimCombinatul valcean Oltchim a intrat in ultima repriza posibila de prelungiri. Ministerul Economiei si guvernul Ponta trebuie sa ia o decizie clara, indiferent care va fi aceasta. Nu doar rabdarea Fondului Monetar International a ajuns la limita, ci si cea a celor 3.300 de angajati, care nu stiu ce le rezerva viitorul.

Singura concluzie importanta a simulacrului de privatizare prin licitatie de anul trecut este ca nu se vor gasi investitori strategici reali in afara de cei care si-au manifestat deja interesul. De altfel, pentru o companie cu atat de multe probleme si datorii, este extrem de greu sa gasesti investitor. Iar autoritatile trebuie sa decida ce vor: sa scape de gaura neagra de la buget sau sa salveze compania si locurile de munca. In mod normal, Guvernul doreste si una, si alta, numai ca, in acest caz, tot va fi necesara o investitie initiala pentru a pune pe roate activitatea combinatului.
Deocamdata, la Oltchim e liniste. In sensul ca oamenii si-au luat pana la urma salariile pe anul trecut, iar acum asteapta sa vada ce decizie se va lua pentru viitorul combinatului. Linistea nu va tine insa prea mult. Bugetul statului este foarte limitat in privinta cheltuielilor, iar delegatia FMI, aflata acum la Bucuresti, trebuie sa isi dea acordul pentru cheltuieli de genul celor „sociale” de la Oltchim.

Conform declaratiilor premierului Victor Ponta, o solutie nu se va gasi imediat, iar principala intentie a Guvernului este sa primeasca o noua amanare a datei-limita pentru privatizarea combinatului. „E important, si nu ascund acest lucru, sa discutam cu cei de la Fond, sa nu mai avem securea 31 martie, ca sa ne grabim, asa cum ne-am grabit anul trecut cu Oltchimul, ci sa primim un termen rezonabil, poate pana in vara, in asa fel incat chiar sa facem toate lucrurile care tin de reforme structurale”, a declarat Victor Ponta in sedinta de guvern. Cu alte cuvinte, nu se asteapta sa se gaseasca vreo solutie rapida pentru combinat.
Privatizarea ar trebui sa se reia in perioada februarie-martie, conform declaratiilor facute de ministrul economiei, Varujan Vosganian, imediat dupa instalarea in functie. Inainte de reluarea procesului de privatizare, trebuie rezolvata si problema salariilor, pentru care, cel mai probabil, vor trebui utilizate din nou resurse ale statului.

Ministerul Economiei a prezentat si radiografia la zi a situatiei financiare de la Oltchim. Astfel, anul trecut, veniturile totale ale combinatului s-au ridicat la 816,47 milioane lei, cheltuielile totale la 1,212 miliarde lei, iar datoriile insumau 2,682 miliarde lei, adica pierderi de 395,7 milioane lei. La sfarsitul anului trecut, compania numara 3.307 angajati. Valoarea estimata a investitiilor in curs este de 92 milioane euro, iar cea a investitiilor noi, de 141,5 milioane euro. Partea pozitiva a succintei prezentari este Acordul semnat, anul trecut, de principalii creditori (BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica, SALROM, CFR Marfa si altii) de a coopera pentru stabilizarea financiara a societatii.

Citeste articolul integral pe capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie