Administratorii Sibex dezbat listarea acesteia pe BVB

 

Administratorii bursei de la Sibiu, Sibex, au facut subiect de  dezbatere dintr-o eventuala listare a acesteia la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Listarea ar fi o modalitate de crestere vizibilitatii, respectiv a valorii SIBEX, in vederea fuziunii cu BVB.

Sibex„Este doar una dintre modurile in care Bursa din Sibiu (Sibex) ar deveni mai vizibila. Actiunile sale ar creste in valoare. intr-o eventuala fuziune, rata de schimb a actiunilor Sibex cu actiuni BVB ar fi mai mare“, a  explicat o sursa apropiata sefilor de la Sibex.

Subiectul fuziunii dintre Bursa Sibex si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se discuta de mai bine de 10 ani si, la un moment dat, negocierile avansasera pana la stabilirea pretului.

Negocierile au intrate in impas tocmai din cauza neintelegerilor privind rata de schimb intre actiunile celor doua entitati.

Bursa din Sibiu a  intrat intr-un con de umbra dupa debarcarea fostului presedinte si fondator Teodor Ancuta, orchestrata de succesorul sau, Cristian Sima. Inselaciunea recunoscuta a acestuia pe piata pariurilor forex si fuga lui in strainatate a agravat situatia Sibex, care a ajunsese la pierderi de 680.000 de lei in primele 9 luni ale anului trecut.

Bursa din Sibiu (Sibex) este principala piata organizata si transparenta a produselor derivate (futures si options) din Romania, ceea ce face fireasca fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a ratat startul pe acest segment.

Activitatea lui Sima a accentuat, insa, declinul Sibex, provocat de scaderea apetitului pentru risc.
Bursa din Sibiu este listata pe propria platforma din 2010, investitorii putand tranzactiona actiunile operatorului bursier. De aceea, intrarea la cota Bursei din Bucuresti ar simplificata prin metoda listarii secundare, fara oferta de actiuni noi.

Sibex are o capitalizare (valoare de piata) de aproape 23 de milioane de lei si este una dintre cele doar doua actiuni listate la cota sa, a doua companie fiind Prodplast Imobiliare, cu o capitalizare de 64,3 milioane de lei.

Lansarea pietei spot (de tranzactii de actiuni in timp real) a fost una din solutiile de dezvoltare promovate de Teodor Ancuta dupa esecul negocierilor de fuziune de acum cativa ani.

Planurile lui Ancuta vizau listarea mai multor companii mici, dar si a Romgaz la cota Sibex, dar si preluarea acesteia de catre Bursa din Varsovia, al carei sef venise in Romania pentru a evalua oportunitatea tranzactiei.

Pentru a face posibila preluarea, Ancuta nu a fost foarte departe, in 2007, de a convinge un ministru sa promoveze o ordonanta de urgenta  care sa permita unui investitor detinerea a mai mult de 5% din actiunile unui operator bursier.

Bursa din Varsovia era foarte interesata, la acea data sa compenseze expansiunea Bursei din Viena in regiune.

Intre timp, presedintele Bursei din Varsovia a fost demis din functie, pentru ca ar fi  incercat sa convinga din companiile listate sa finanteze un film  al iubitei sale.

economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie