Depozite, fonduri sau acțiuni- care varianta e sigura si profitabila

 

Depozitele bancare pot fi atractive pentru cei care vor liniște în 2013, însă plasamentele în acțiuni, la momentul oportun, pot aduce din nou randamente sporite. În 2012, cei care şi-au asumat riscuri mai mari au fost remunerați consistent. O investiție orientată asupra sectorului financiar de la BVB (Bursa de Valori București), reflectând componența indicelui BET-FI, ar fi adus un câștig de 31%, fără costuri de tranzacționare și impozit pe profit (plusul net vizibil în cont ar fi ajuns la aproximativ 25% după aceste deduceri). Incluzând dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%.

Claudiu Cazacu, Analist-sef XTB Romania

Plasamentele pe pieţele internaţionale ar fi fost, la rândul lor, o opțiune excelentă. O investiţie care să urmeze evoluţia indicelui pieţei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (înainte de impozitare). Turcia a beneficiat de o percepție îmbunătăţită a investitorilor, accentuată de decizia unei agenţii de rating de a o include în categoria țărilor recomandate pentru investiții.  Germania a avut de câștigat de pe urma unei economii puternice, ajutată la export de un euro predominant slab. Indicele pieţei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piață matură.

În zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranță, depozitele în lei, ajungând și la dobânzi de peste 7,5% în ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai bună idee de economisire. Dobânzile mai mici la euro și dolar față de cele pentru moneda națională nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, întrucât aceasta a fost temperată de mişcarea favorabilă a monedei naționale din decembrie. Depozitele în euro ar fi câştigat competiţia dacă performanța leului nu ar fi fost atât de bună pe final de an.

Fondurile mutuale au adus randamente diferite, în funcţie de activele în care au investit: cele monetare și de obligațiuni s-au situat în apropierea, dar deseori sub câştigurile înregistrate din cele mai performante depozite bancare, în timp ce fondurile de acţiuni şi cele diversificate s-au apropiat de randamentele înregistrate pe bursă de investiţiile în sectorul financiar, fără a reuși să le depășească însă. Cele mai performante fonduri au fost cele care au reflectat evoluţia indicilor, locul fruntaș fiind rezervat Certinvest BET-FI Index, cu un plus de 39%. Fondul BT Index a adus, la rândul său, performanţe peste cele ale fondurilor administrate activ, aducând un câştig de 27%.

Anul 2013 se prefigurează chiar mai dinamic decât 2012. Dobânzile la depozite în lei pot depăși 6,5% și par atractive pentru perioada în care leul este căutat de investitori. Diferența față de dobânzile la euro şi dolari, de 2, respectiv 3 puncte procentuale, nu este însă suficientă pentru a acoperi riscul de depreciere a leului în condiții de turbulențe pe plan global. De aceea investitorul care va dori să își optimizeze câștigurile va putea alege scadențe sub 3 luni în lei pentru perioadele de ”liniște”, optând, însă, pentru depozite în euro sau dolar la primele semne de ”furtună”.

Acțiunile, atât cele locale cât și cele internaţionale, pot aduce din nou randamente superioare depozitelor bancare. Piața de la București, împreună cu piețele emergente în general și cu cele din Europa de Sud, pot înregistra perioade atractive anul acesta. Cum 2013 aduce provocări majore, între care măsurile fiscale ce trebuie adoptate în SUA, redresarea economiei europene și riscurile care pândesc China, e important ca investitorii să aibă răbdarea de a alege momentul potrivit. Fluctuațiile din piețele de capital pot fi semnificative și pot genera momente când evaluările devin mult prea pesimiste, oportunități pe care investitorul iscusit le poate transforma în randamente remarcabile.amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie