O epidemie de gripa ameninta Romania

 

Statele Unite ale Americii se confrunta cu cea mai grava epidemie de gripa din ultimii 10 ani. 18 copii au murit si peste 2.200 de persoane au fost spitalizate. Specialistii spun ca pericolul se indreapta spre Romania.
„Se pare ca acesta este cel mai urat sezon de gripa pe care l-am avut in ultimii zece ani”, a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul national pentru alergii si boli infectioase (NIAID), amintind in schimb ca sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blande.

Vaccinare antigripalaAcesta este diferit. Gripa a inceput cu cateva saptamani mai devreme cu un numar mare de cazuri inca de la inceputul lunii decembrie, in timp ce de obicei abia la jumatatea lui ianuarie se constata o crestere puternica a numarului de bolnavi, cu apogeul la sfarsitul lui februarie, a explicat el pentru AFP.

„Nu este semn bun cand se constata o astfel de accelerare a infectiilor atat de devreme, un fenomen care anunta de obicei o epidemie de gripa urata”, adauga el.

In plus, tulpina dominanta in acest an este H3N2, responsabila de-a lungul timpului de simptome mai grave decat alte tipuri de virusuri, a subliniat el.

Situatia este ingrijoratoare si in Europa. In Rusia, Suedia, Elvetia, Franta si Polonia este cod rosu, din cauza numarului mare de imbolnaviri inregistrate. Medicii spun ca marea majoritate a oamenilor care s-au imbolnavit nu si-au facut vaccinul anti-gripal.

Epidemia ar putea ajunge si in Romania. Pentru campania de vaccinare antigripala, Ministerul Sanatatii a cumparat aproximativ un milion de doze de vaccin. Dintre ele, au fost folosite putin peste o treime. Iar epidemia de gripa de anul acesta e una serioasa.

„A inceput in Franta, a inceput in Olanda, sunt semne si in Rusia. Ne asteptam ca peste doua, trei saptamani sa creasca numarul de detectii de virusuri gripale si numarul de imbolnaviri” spune doctorul Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa.

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, dr Alexandru Rafila, a declarat pentru ZIUAnews, ca in Romania au fost confirmate, pana in prezent, doar doua cazuri de gripa, motiv pentru care romanii nu trebuie sa se ingrijoreze pe seama acestui subiect.

„Pana in momentul de fata au fost confirmate doar doua cazuri de gripa. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne alarmam. In continuare lumea trebuie sa se vaccineze. Daca situatia se inrautateste, vom lua atunci masurile necesare. Pe langa aceasta vaccinare, romanii trebuie sa respecte masurile de igiena personala”, a declarat Alexandru Rafila.

dcnews.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie