Problematica organizarii taberelor scolare va fi discutata de seful ISMB cu directorii, parintii si elevii
Seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca vor fi organizate intalniri cu directorii de unitati de invatamant, cu elevi si parinti, in cadrul carora va fi abordata problematica organizarii taberelor scolare.
Traistaru a precizat ca tabara de la Busteni in care o eleva olimpica si-a pierdut viata era organizata de un ONG, in acest caz ISMB neavand autoritate.
„Nu au cum sa respecte pasii din metodologia ISMB pentru ca (n.r organizatorii taberei de la Busteni) metodologia este data pentru organizatorii din sistemul de invatamant preuniversitar. Eu nu am autoritatea decat pe unitatile de invatamant si resursele din sistemul preuniversitar. Nu avem (n.r. ISMB) autoritate pe ONG-uri. Organizatorii (n.r. taberei de la Busteni) erau ONG. Ca sa nu se repete astfel de cazuri o sa prelucram cu directorii si sa discutam cu elevii in formele lor de organizare aspecte de acest gen inclusiv cu parintii. O sa cautam sa implicam si mai mult asociatiile de parinti. Marti ma voi intalni cu presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti din invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna, si vom aborda acest aspect. Se va discuta si cu elevii. Ei au astfel de lucruri de discutat la orele de dirigentie, dar ei au si o organizare proprie la nivelul fiecarei unitati de invatamant (reprezentanti ai Consiliului elevilor) si aici trebuie sa discute despre aceasta problematica, comportamentul in astfel de activitati organizate fie de scoala, fie de terti si sa fie mult mai atenti”, a explicat Traistaru.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a facut publica in 25 octombrie 2012 procedura privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare.
Procedura stabileste modul in care se organizeaza, aproba si deruleaza taberele, excursiile, expeditiile si drumetiile scolare de catre unitatile de invatamant din municipiul Bucuresti si modul in care se asigura respectarea cadrului legal al deplasarilor realizate in afara localitatilor cu elevii si prescolarii, cu participarea cadrelor didactice.
Orice tabara, excursie, expeditie, drumetie, cu elevi si prescolari, organizata cu aprobarea conducerii unitatii de invatamant, se va realiza in afara orarului scolar numai in conditii de legalitate si siguranta, directorii unitatilor de invatamant si conducatorul delegat al activitatii purtand intreaga raspundere, se prevede in document.
Procedura precizeaza ca nu se va solicita avizarea de catre ISMB a taberelor scolare, excursiilor si drumetiilor.
„Pentru orice deplasare cu elevii, cadrul didactic organizator este obligat sa anunte conducerea unitatii de invatamant si sa prezinte documentatia specifica”, se arata in documentul ISMB.
Potrivit ISMB, nerespectarea cerintelor privind intocmirea documentatiei in vederea organizarii excursiilor, taberelor si drumetiilor, precum si de anuntare a conducerii unitatii de invatamant privind deplasarea atrage raspunderea exclusiva a cadrului didactic.
Excursiile vor fi asigurate cu cadre didactice si personal sanitar. Astfel la 10 – 15 elevi cate un invatator sau un profesor sau animator, la 5 – 7 elevi cate un cadru didactic pentru excursiile in strainatate, la 100 – 200 de elevi cate un cadru sanitar mediu.
In ceea ce priveste taberele pentru prescolari la 15 – 20 de copii sunt necesare doua educatoare si o supraveghetoare de noapte, iar la 100 de prescolari cate un cadru sanitar mediu.
La taberele pentru elevi la 10 – 15 elevi va trebui sa fie prezent cate un cadru didactic, iar la 300 de elevi un cadru sanitar mediu.
In taberele izolate cu efectiv mai mic de o suta de elevi sunt necesari un cadru sanitar mediu si un medic.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!