Institutul pentru Politici Publice vrea ca Guvernul sa anuleze ordonanta care permite neindexarea taxelor locale

 

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului anularea ordonantei 1/2013 care permite autoritatilor locale sa nu indexeze taxele si impozitele locale cu rata inflatiei.

ipp„Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica atitudinea inconsecventa, cu consecinte grave pe care le vor demonstra si controalele ulterioare ale Curtii de Conturi la nivelul executiei bugetelor autoritatilor locale, a Guvernului Romaniei, prin emiterea ieri a Ordonantei de Urgenta nr. 1/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul impozitelor si taxelor locale, prin care a facut facultativa, in 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autoritatilor indexarea taxelor locale cu rata inflatiei. Foarte probabil, la controlul Curtii de Conturi asupra executiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta ca primarii care ignora obligatia indexarii taxelor si impozitelor locale prevazuta in Codul Fiscal invocand OG nr. 1 au savarsit o ilegalitate si vor trebui sa suporte consecintele”, se arata intr-un comunicat al IPP remis, joi, agentiei Mediafax.

IPP considera ca Guvernul „a luat prin surprindere primarii/presedintii de consilii judetene si consilierii locali/judeteni care apucasera sa emita Hotarari de majorare a taxelor (avand, conform legii, acest atribut) prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut sa atinga”.

„Atragem atentia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi facuta la presiunea unor primari care marisera taxele peste sumele rezultate in urma noii indexari de 16,05%, dar si primarilor ce dezinformeaza prin omisiune, mimand ca nu ar fi stiut ca la finalul anului 2012 se implineau cei trei ani la care se face o noua indexare a taxelor locale cu rata inflatiei, ca actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil si evident riscant in conditiile angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana care ne cer o predictibilitatea fiscala in Romania. De altfel, in loc sa sustina o politica fiscala responsabila, autoritatile locale si cele centrale prefera sa se imprumute in continuare de la organismele internationale”, se mentioneaza in comunicatul IPP.

IPP considera ca datoria Guvernului este sa respecte legea, sa faca derogari numai in situatii exceptionale si „sa nu alimenteze o politica populista de
mentinere a unor taxe si impozite la nivelul anului 2012 (unele nemajorate din 2009!), ignorand perfect constient faptul ca inflatia a crescut intre timp”.

„Cerem, prin acest comunicat, Curtii de Conturi a Romaniei sa explice public care sunt consecintele juridice ale noii ordonante, avand datoria de a preveni aruncarea in haos a bugetelor locale in urmatorii ani ce sunt capitali pentru finalizarea proiectelor de investitii locale”, arata IPP.

In opinia IPP, „atata vreme cat in filosofia romaneasca de stabilire a plafoanelor taxelor si impozitelor locale, Guvernul intervine in autonomia locala (prin fixarea, o data la 3 ani, a sumelor concrete pentru fiecare categorie de taxa locala in urma aplicarii indexarii), el este si primul responsabil de consecintele unor masuri luate la presiunea unor primari care prefera sa se protejeze electoral in ochii alegatorilor nemarind, prin adoptarea de hotarari in consecinta, taxele locale cu rata inflatiei, chiar constienti fiind ca, de la an la an, nevoile financiare (inclusiv investitionale) cresc concomitent cu cresterea tuturor preturilor din piata libera in urma inflatiei”.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta care stabileste ca „pentru anul 2013” autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, „cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012”.

Autoritatile locale care mentin taxele si impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate sa aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflatia, conform hotararii de guvern din luna decembrie, daca pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificari, a declarat, miercuri, vicepremierului Liviu Dragnea.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

In multe orase din tara autoritatile au decis majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16%, dar sunt si situatii, cum ar fi la Craiova sau Constanta, unde s-a decis mentinerea acestora la nivelul din anul 2012. De asemenea, sunt si orase precum Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava sau Vaslui, in care primarii au decis sa convoace Consiliul Local, dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, pentru a decide mentinerea nivelului actual al texelor si impozitelor locale.

Totodata, la Cluj-Napoca sau Vaslui s-a decis sistarea incasarii taxelor si impozitelor locale, pana la clarificarea situatiei de catre Guvern.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie