Nicolaescu vrea sa aduca sistemul sanitar la o stare de normalitate

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi propune, in mandatul sau, cateva directii care au ca scop aducerea sistemului sanitar romanesc la o stare de normalitate.

eugen nicolaescuIntr-o intalnire avuta joi cu reprezentanti ai asociatiilor bolnavilor cronici, Nicolaescu a afirmat ca Ministerul Sanatatii va pune accent, in urmatorii ani, pe elaborarea unor programe de preventie realiste, care sa produca si efecte in timp.

„Daca vom reusi sa facem programe care sa se incadreze in cei 3 E – economicitate, eficienta si eficacitate – cred ca ne vom atinge scopul”, a declarat Eugen Nicolaescu.

El a subliniat ca va acorda o atentie sporita preventiei, lucru care se va reflecta si in bugetul MS pentru 2013.

In acest an, vor creste cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel incat sa se descurajeze internarile fictive si sa se respecte circuitul medic de familie – ambulatoriu de specialitate – spital.

In Contractul-Cadru pentru 2013 – 2014 vor fi introduse parghii pentru sustinerea sistemului de ambulator.

Reechilibrarea sistemului sanitar, prin regandirea sistemului de finantare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu si spitale, constituie o alta prioritate a ministrului Sanatatii.

De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela privind definirea pachetului de baza de servicii, fara de care in continuare va exista o lipsa de control in sistem. In opinia ministrului, contribuabilul are dreptul sa cunoasca de ce servicii beneficiaza din contributia pe care o plateste. Nicolaescu a precizat ca acest pachet trebuie stabilit in 2013, apoi trebuie aplicat si evaluat, ajustat si definitivat. „Daca vom face pachetul de baza, vom creste rapid si asigurarile de sanatate complementare sau suplimentare”, a punctat Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca va fi reluat programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Potrivit demnitarului, in urmatoarele trei luni se va face o evaluare a programului si se va prezenta o informare publica referitor la acesta. „Oamenii cu care m-am intalnit in campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. In perioada urmatoare, colegii mei vor face publice si datele programului derulat in 2007”, a spus ministrul.

Eugen Nicolaescu a aratat ca are un calendar pe termen scurt, mediu si lung si ca politica publica de sanatate este preocuparea fundamentala din acest mandat.

Presedintele Comisiei de sanatate din Senat, Ion Luchian, a afirmat, la randul sau, ca ar trebui impus, prin reglementari legislative, circuitul pacientului, respectiv medic de familie – ambulatoriu de specialitate – spital.

In legatura cu asistenta spitaliceasca, el a apreciat ca ar trebui gasit un alt mod de finantare plecand, poate, de la un buget global pe spital.

La randul sau, presedintele ARPIM, Efthymios (Makis) Papataxiarchis, prezent la eveniment, a evidentiat necesitatea existentei predictibilitatii si transparentei in sistemul de sanatate. El a facut referire la faptul ca industria farmaceutica sustine sistemul sanitar si considera ca pacientii romani trebuie sa aiba acces la cele mai noi tratamente. Si Alina Culcea de la Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice a subliniat ca in intreaga Uniune Europeana este o reorientare catre produsele generice, in scopul eficientizarii.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie