PCC, acţionar cu aproape 33% la Oltchim

 

Compania poloneză a achiziţionat pachetul de acţiuni deţinut de Carlson Ventures, care s-a retras din acţionariat

oltchimCompania poloneză PCC SE a achiziţionat acţiunile deţinute anterior de Carlson Ventures prin Nachbar Services Ltd. la combinatul chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (OLT), majorându-şi astfel participaţia la 32,25%. Operaţiunea s-a realizat în baza memorandumului semnat între cele două entităţi încă din 17 iunie 2011 şi care prevedea acţiunea concertată a acestora la Oltchim.
„Urmare a rezultatului privatizării Oltchim, Carlson Ventures a decis să-şi retragă investiţia în acţiuni de la Oltchim SA, considerând că situaţia companiei şi viitorul acesteia sunt incerte”, informează un comunicat al companiei poloneze PCC sosit pe adresa redacţiei. Nachbar Services a intrat în acţionariatul Oltchim în primăvara anului 2011, când presiunea pentru achiziţionarea pachetelor a condus la aprecierea furibundă a acţiunilor OLT din zona de 0,4 lei/acţiune până la niveluri chiar şi mai ridicate de 2 lei/acţiune.
Societatea cipriotă controlată de Carlson Ventures îşi anunţă ieşirea într-un moment în care titlurile combinatului chimic se tranzacţionează în zona de 0,5 lei/acţiune.

PCC este în continuare interesată să participe la privatizarea combinatului vâlcean

PCC SE, mărindu-şi expunerea la Oltchim, arată că tratează această investiţie drept una de lungă durată, se menţionează în comunicat. „În pofida situaţiei financiare dificile a combinatului chimic şi a rezultatelor privatizării recente a Oltchim SA, PCC SE este gata să coopereze pentru salvarea companiei şi să rezolve problemele care blochează dezvoltarea Oltchim SA”, continuă documentul citat. Astfel, compania poloneză îşi exprimă încrederea că Oltchim se poate dezvolta de o manieră sănătoasă, devenind profitabilă, în beneficiul acţionarilor, angajaţilor şi comunităţii locale.
PCC şi-a mărit expunerea până aproape de zona de 33%, însă nu a depăşit acest reper care, potrivit legislaţiei pieţei româneşti de capital, ar obliga acţionarul să realizeze ofertă publică de preluare. Compania poloneză a depus o ofertă în cadrul procesului de privatizare derulat în septembrie 2012 de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizărilor în Industrie (OPSPI), preţul total fiind de 13,4 milioane lei atât pentru pachetul deţinut de stat, cât şi pentru creanţele de la Electrica şi AVAS. Oferta a reprezentat o treime din actuala capitalizare bursieră, depăşind cu puţin 41 milioane lei.
Atunci comisia de privatizare a dat câştig de cauză omului de televiziune Dan Diaconescu, care pe persoană fizică a depus o ofertă de 203,12 milioane lei doar pentru pachetul de acţiuni. Contractul nu a fost semnat în cele din urmă, după ce câştigătorul licitaţiei nu a achitat suma în termenul solicitat de Guvern.
„PCC SE îşi reconfirmă interesul pentru implementarea de urgenţă a restructurării companiei şi aplicarea soluţiilor de afaceri la Oltchim SA, care ar putea garanta supravieţuirea companiei şi dezvoltarea acesteia pe viitor.
De asemenea, PCC SE este interesată în continuare în participarea la privatizarea Oltchim SA, în momentul în care procesul de privatizare va fi reluat”, conchide comunicatul societăţii care deţine aproape 33% din combinatul vâlcean.curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie