Românii, invitaţi să devină donatori de organe

 

„Vreţi sau nu să vă donaţi organele?” Este una dintre întrebările pe care medicii de familie din toată ţară le vor pune asiguraţilor când le distribuie cardurile electronice de asigurat, în următoarele şase luni

transplant

Calitatea de donator de organe va putea fi menţionată pe noile carduri de sănătate. Marius Filip, medic-şef la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a explicat că menţiunea de donator de organe va fi lăsată la latitudinea donatorului. „La eliberarea cardurilor, în procesul verbal de predare- primire medicii de familie vor trebui să menţioneze dacă respectivul pacient doreşte acest lucru”, a explicat Filip.

Cu o rată de trei donatori la un milion de locuitori, România ocupă unul dintre ultimele locuri când vine vorba de donarea de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală.

Profesorul Mihai Lucan, şeful Clinicii de Transplant Renal de la Cluj, spune că ideea unei astfel de menţiuni este bună, dar că ar fi fost nevoie de o campanie puternică pentru promovarea ei.

„Din păcate, în ţări precum Anglia sau America, unde acest card de donator este funcţional, nu s-a înregistrat o îmbunătăţire a ratei de transplant întrucât există şi obligaţia acordului familiei”, a declarat el.

În lipsa unei campanii eficiente există riscul unei reacţii de opoziţie care să ducă la o scădere a numărului de donatori. „Austria se numără printre primele ţări după Spania unde rata de transplant de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală este cea mai mare întrucât la austrieci funcţionează acordul prezumat.Cei care nu vor să devină donatori trebuie ca din timpul vieţii să dea o declaraţie scrisă în acest sens pe un act public”, a concis profesorul.EVZ.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie