DNA: Doi primari şi un viceprimar, deferiţi justiţiei în dosare de fraudare de fonduri europene

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a doi primari şi a unui viceprimar, la date comiterii faptelor, în dosare privind fraudarea fondurilor europene.

 DNAPotrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, procurorii anticorupţie Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Neculai Lupu, primar al comunei Fruntişeni, judeţul Vaslui, la data comiterii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, şi conflict de interese.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Alexandru Băncianu, angajat în cadrul aceleiaşi primării la data comiterii faptelor, şi Asociaţia „Fruntişeni-Grăjdeni” a Crescătorilor de Animale, al cărei vicepreşedinte era inculpatul Băncianu, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anilor 2008 şi 2009, inculpatul Lupu, în calitate de primar dar şi de membru al Asociaţiei „Fruntişeni-Grăjdeni”, cu sprijinul inculpatului Băncianu şi fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local, a semnat două acte adiţionale la contractele de arendă încheiate de primărie cu asociaţia, prin care a diminuat nivelul preţului de închiriere a suprafeţei de 330,97 ha păşune comunală.

„În această modalitate, Consiliul Local Fruntişeni a fost prejudiciat cu suma de peste 43.000 euro reprezentând diferenţa dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendă şi cea stabilită de inculpat prin semnarea actelor adiţionale. De asemenea, inculpatul Băncianu, în calitate de vicepreşedinte al aceleiaşi asociaţii, a solicitat la APIA – Centru Judeţean Vaslui subvenţii agricole acordate de Uniunea Europeană prin utilizarea unor înscrisuri false. În această modalitate, asociaţia a obţinut în mod ilegal ajutoare financiare pe suprafaţă în valoare totală de peste 166.000 lei, echivalentul a aproximativ 40.000 euro, pentru campaniile din anii 2008 şi 2009”, se arată în comunicatul DNA.

Reprezentanţii legali ai APIA – Centrul Zonal Vaslui şi Consiliul Local Fruntişeni nu s-au constituit părţi civile în cauză.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Lupu şi Băncianu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Într-un alt caz, procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a lui Domokos Bartha, viceprimar al comunei Band, pentru fraudare de fonduri europene.

În cursul anului 2007, inculpatul Bartha a încheiat un contract de arendare între el, ca persoană fizică, şi Primăria comunei Band, în care a atestat în mod nereal că foloseşte suprafaţa de 722,40 ha de păşune, în condiţiile în care terenul respectiv era, de fapt, exploatat de alte persoane.

„În baza acestui contract, inculpatul a formulat la APIA o cerere de finanţare şi a obţinut în mod ilegal suma de 103.100 lei (echivalentul a aproximativ 27.995 euro), reprezentând subvenţii agricole aferente campaniei din anul 2007. Suma de bani obţinută ilegal a fost virată de inculpat în contul Primăriei comunei Band”, precizează DNA.

APIA s-a constituit parte civilă cu aproximativ 104.000 lei, iar în vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor inculpatului Bartha. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Târgu Mureş.

Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Sterian Gherghişan, primar al comunei Văcăreni, judeţul Tulcea, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals intelectual, în formă continuată.

Anchetatorii au reţinut că inculpatul Gherghişan, în calitate de primar, a solicitat APIA – Centrul Judeţean Tulcea o cerere pentru acordarea de fonduri FEGA, pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2008, în care a menţionat, în mod nereal, că unitatea administrativă Consiliul Local Văcăreni utilizează 445,53 ha păşune, deşi dreptul de folosinţă pentru această categorie de terenuri era doar pentru 176 ha.

În susţinerea cererii sale, inculpatul a prezentat două adeverinţe care conţineau date inexacte şi pe care le-a semnat în calitate de primar.

În această modalitate, Consiliului Local Văcăreni a încasat pe nedrept peste 60.000 lei, reprezentând valoarea subvenţiei încasate necuvenit pentru suprafaţa de teren declarată în plus.

APIA – Centrul Judeţean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de aproximativ 100. 000 lei, reprezentând întreaga sumă acordată Consiliului Local Văcăreni în 2009.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Măcin. AGERPRES

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie