O noua contradictie intre Basescu si Ponta. Presedintele sustine ca a promulgat joi Legea de abilitare si l-a informat pe premier

 

Presedintele Traian Basescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara si l-a informat pe premierul Victor Ponta, informeaza Administratia prezidentiala, care atrage atentia Guvernului sa se mentina in limita declaratiilor decente.

ponta vs basescu1„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost primita de Administratia Prezidentiala in data de 24 decembrie 2012. Presedintele Romaniei, conform Articolului 77 din Constitutia Romaniei, are la dispozitie 20 de zile pentru analiza si promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, in aceasta perioada, Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale a avut la dispozitie doar doua zile pentru a realiza aceasta analiza). Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a promulgat legea in data de 3 ianuarie 2013, zi in care l-a si informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administratia Prezidentiala a comunicat public, in dimineata zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arata in comunicatul Presedintiei legat de „explicatiile formulate de Guvernul Romaniei, intr-un comunicat de presa din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilitatii de a fi adoptata ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale”.

Administratia Prezidentiala atentioneaza Guvernul Romaniei sa se mentina in limita declaratiilor decente si sa nu arunce vinovatia pe terte institutii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Administratia Prezidentiala mentioneaza ca respecta cu maxima rigurozitate procedurile si prevederile constitutionale si ca acestea nu vor fi incalcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaratii sau comunicate de presa.
Guvernul precizeaza, intr-un raspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanta care sa permita autoritatilor locale sa nu indexeze taxele, ca OG nu a putut fi adoptata in 5 ianuarie pentru ca presedintele Basescu a promulgat dupa sedinta Guvernului legea de abilitare.

„In legatura cu declaratiile profesorului de drept constitutional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicita premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat sa faca urmatoarele precizari: in sedinta de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregatit textul Ordonantei pentru modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale. Ordonanta nu a putut fi insa adoptata din cauza faptului ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern”, se arata intr-un comunicat al Guvernul remis, luni, agentiei Mediafax.

Si premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Guvernul poate publica marti Ordonanta privind taxele, pentru ca presedintele Traian Basescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie