Desi efectivele din MApN, SRI si SIE s-au redus, numarul generalilor creste continuu

 

In ultimii 22 de ani, in timp ce efectivele din Armata, Interne si chiar si din serviciile secrete s-au redus substantial, numarul generalilor activi si in rezerva a crescut permanent. Practic, potrivit unor date, Romania ar fi tara cu cei mai multi ofiteri avansati la gradul de general, in timp de pace. Potrivit unei statistici, numai sub presedintele Basescu, la MApN au fost avansati 478 de generali, la SRI 68 de generali, la SPP 32 de generali, iar la MAI 137 de generali. Din informatiile noastre, in prezent, numarul generalilor activi din toate institutiile de forta ale statului se ridica la aproape 400.

armata romana ofiteriIn Romania exista cateva institutii mari si late care „dospesc” generali. Cu una sau mai multe stele, numarul acestora se apropie, potrivit informatiilor noastre, de 400. Cele mai vechi si cunoscute institutii publice din tara unde pot fi auzite la tot pasul saluturi precum „Sa traiti!” sau „Am onoarea, domnule general!” sunt Ministerul de Interne si cel al Apararii. Urmatoarele pe lista sunt SRI, SIE si, in cele din urma, SPP, institutii ale statului roman care, absolut toate, refuza sa faca public numarul generalilor din „dotare”.

Potrivit Strategiei de transformare a Armatei Romaniei, aprobata prin Hotarare a CSAT  in anul 2007, personalul armatei a fost stabilit la un numar de 90.000 de militari si civili. In Nomenclatorul functiilor din Armata Romaniei a fost prevazut un numar de functii de generali, respectand raportul de aproximativ un general la 870 de functii de militari si civili, tinandu-se cont de importanta, responsabilitatile si atributiile ce revin fiecarei functii. La aceasta data, in Ministerul Apararii sunt incadrate 92,5% din functiile de general, direct cu ofiteri, un procent de 33,7% din total, iar cu generali, 66,3%. Fapt care denota ca, in prezent, Armata Romana depaseste procentul de suta la suta la numarul de functii de general cu trei posturi, adica un total de 103 functii de general. Din informatiile primite de la MApN reiese ca in structurile de aparare ale tarii sunt angajati un numar de 66 de generali, alti 33 de ofiteri ocupand doar functia de general, fara a avea insa si gradul. Ceea ce inseamna ca in fiecare judet al tarii exista cel putin cate doi generali, pe umerii carora stau lipite stelele patriei. in luna octombrie 2012, soldele brute medii ale generalilor au variat intre 4.921 lei, pentru un general de brigada cu o stea, si 7.252 lei pentru un general cu patru stele. Cel mai tanar general in activitate are 44 de ani, iar cel mai in varsta are 58 de ani. Nici unul dintre generalii MApN, avansati pana in anul 1989, nu mai este in activitate.

Citeste articolul integral pe puterea.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie