Ioannis Papalekas si Bragos Bilteanu au cumparat Tower Center International cu peste 47,5 milioane euro

 

Cladirea de birouri Tower Center International, care pâna la finalizarea Sky Tower ramâne cel mai înalt imobil din România – cu o înaltime de 110 metri, a fost vândut omului de afaceri grec Ioannis Papalekas si lui Dragos Bîlteanu într-o tranzactie de peste 47,5 mil. euro.

Cei doi investitori nu sunt la prima actiune împreuna. Ei au fost implicati în mai 2008 în cea mai mare tranzactie imobiliara încheiata pe piata româneasca care a presupus vânzarea complexului UpGround din Pipera nemtilor de la Deutsche Bank pentru 340 mil. euro. Ioannis Papalekas a obtinut în urma acelei tranzactii circa 170 mil. euro, iar Dragos Bîlteanu a încasat aproximativ 70 mil. euro. Grecul a mai cumparat în acest an si centrul comercial falimentat City Mall pentru 17,3 mil. euro, asta dupa ce vânduse proiectul în 2006 cu 103,5 mil. euro.

Istoria Tower Center International este una extrem de zbuciumata. Cladirea a fost dezvoltata de Avrig 35 pentru a acomoda sediul central al Alpha Bank, care a eliberat înca de la începutul constructiei un credit de 22 mil. euro dezvoltatorului. La scurt timp însa, ca urmare a unor divergente aparute între cele doua parti, inclusiv pe contractul de vânzare-cumparare, au fost declansate o serie de actiuni în instanta. Avrig 35 a continuat lucrarile si a finalizat constructia, pe baza unor împrumuturi succesive obtinute de la IndustrialExport, societate administrata de milionarul Dragos Bîlteanu. Practic, în perioada 2007-2011 IndustrialExport a acordat societatii dezvoltatoare Tower Center International 18 împrumuturi în valoare totala de circa 30 mil. euro si a devenit treptat unicul actionar al companiei.

De la finalizarea constructiei si pâna în prezent, imobilul a ramas neînchiriat din cauza statului juridic incert. În aceasta perioada proprietarii cladirii ar fi putut obtine cel putin 10 mil. euro din chirii, conform unui calcul realizat de Capital pe baza chiriilor medii din zona Pietei Victoria.

Urzica Alexandru,Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie