ANAF: Vamesii faciliteaza evaziunea fiscala

 

România se afla în topul tarilor UE ca nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale, fiind depasita doar de Bulgaria, situatie facilitata chiar de catre organele vamale care, în complicitate cu im­portatorii, încadreaza marfurile la pozitii tarifare inferioare si nici macar nu verifica tirurile.
Concluziile apartin chiar autoritatilor guvernamentale si sunt incluse într-un raport redactat din interiorul sistemului în luna aprilie, când Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), în subordinea careia functioneaza Autoritatea Nationala Vamala, era condusa de Sorin Blejnar.

Raportul respectiv, redactat la nivelul Guvernului, prezinta în detaliu operatiunile prin care statul este fraudat, precum si rolul important al organelor vamale în facilitarea actelor de evaziune.

Metoda 1: diminuarea valorii marfurilor în vama

Una dintre modalitatile considerate „clasice” de evaziune consta în diminuarea valorii marfurilor în vama prin transferuri de la anumite pozitii tarifare cu cote ridicate catre pozitii tarifare cu cote reduse, prin complicitatea furnizorului extracomunitar, care înscrie în facturile externe valori mult mai mici decât cele reale (exemplul indicat în acest sens fiind marfurile provenite din China si Turcia) sau prin complicitatea organelor vamale, care încadreaza ele însele marfurile la pozitii tarifare la care taxele vamale sunt inferioare celor aferente marfurilor efectiv importate.

Valoarea în vama a marfurilor importate are efecte directe si asupra taxei pe valoarea adaugata datorata în vama de catre importator.

Metoda 2: „culoarul galben”, unde sunt verificate doar documentele

Alta modalitate de evaziune fiscala prezentata în documentul autoritatilor este declararea nereala a naturii marfurilor importate, metoda utilizata cu precadere în cazul produselor accizabile (tigari, alcool), a celor foarte scumpe (parfumuri) sau a produselor contrafacute (tigari, tricotaje, parfumuri). În aceste situatii, importatorii declara marfuri de o cu totul alta natura decât cele importate, valoarea în vama a marfurilor declarate în baza unor documente de achizitie fictive fiind mult inferioara marfurilor importate în realitate.

ZF

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie