Punctul de vedere al Ministerului Economiei referitor la tragedia din mina Aurum-Sasar

 

Prezentăm punctul de vedere al Ministerului Economiei referitor la incidentul petrecut în mina Aurum-Sasar în urma căruia cinci persoane şi-au pierdut viaţa:
In data de 27 decembrie a.c. un grup de 3 persoane a patruns in subteranul minei Aurum-Sasar, pe o galerie de acces pana la un put orb sapat pe o adancime de 50 m. Acest put asigura accesul la orizontul de baza. Cei 3 si-au continuat drumul pe galeria de la baza putului orb pana la o surpare veche, stabilizata, aflata la o distanta de cca 150 m. Au trecut in spatele surparii printr-o bresa la contactul dintre tavanul galeriei si surpare.  Tragedia s-a produs in momentul in care aceste persoane au ajuns in spatele surparii, unde nivelul concentratiei de gaze toxice era mult peste limita admisa, ca urmare a faptului ca surparea a obturat profilul liber al galeriei.

In cursul zilei de 28 decembrie a.c. un alt grup de 3 persoane, fara a anunta autoritatile despre evenimentul produs, a incercat salvarea primilor 3, intrati cu o zi inainte.

2 dintre persoanele din a doua echipa au trecut prin surpare. Pe cale de consecinta au inhalat gaze toxice. A 3-a persoana a iesit din subteran si, astfel abia in seara celei de-a doua zi, au fost anuntate autoritatile despre evenimentul produs.

Conducerea unitatii a mobilizat la amplasament fortele necesare, dar s-a dovedit ca interventia in subteran este imposibila cu mijloace obisnuite. Din acest motiv in seara zilei de 28 decembrie, conducerea Ministerului Economiei a alertat Statia de Salvare Miniera Petrosani, dispunand deplasarea unei echipe de salvatori, formata din 12 persoane, impreuna cu seful statiei de salvare, pentru a interveni in locatie.

Dupa identificarea traseelor si punerea la dispozitie a echipamentelor specifice, trupurile neinsufletite au fost recuperate si in dimineata zilei de 29 decembrie au fost aduse la suprafata.

Mina Aurum-Sasar a fost aprobată la închidere prin HG 644/2007. Are plan de încetare a activităţii şi beneficiază de fonduri de conservare pasivă doar pentru incinta principală şi galeriile din incintă. Galeria la care a avut loc incidentul este o galerie care face parte dintr-un sector izolat al fostei mine şi nu are fonduri de conservare pasivă, prin urmare nu beneficia de pază. Cu toate acestea accesul in subteran a fost blocat cu  material de rambleu, grilaj metalic, semne de avertizare şi barieră. Realitatea acestor masuri poate fi dovedita cu fotografiile detinute de compania Remin Baia Mare, realizate cu ocazia finalizarii lucrarilor de interzicere a accesului in subteran. De altfel, nu este prima data cand grilajul, materialul de rambleiere si bariera au fost indepartate de catre persoane neatorizate.

Pentru evitarea unor cazuri similare, conducerea Ministerului Economiei va intensifica activitatea de monitorizare a masurilor prevazute in procedurile specifice conservarii minelor aflate in proces de inchidere, dispunand urmatoarele masuri suplimentare:
– reverificarea situatiei din locatie, inclusiv a zonelor in care au mai fost inregistrate tentative de patrundere neautorizata;
– reevaluarea planului de masuri cu privire la monitorizarea zonelor expuse unor astfel de evenimente;
– reactualizarea listei zonelor cu risc similar;
– verificarea si refacerea tuturor lucrarilor de interzicere a accesului in subteran in acest gen de locatii;
– reevaluarea programelor si prioritatilor de inchideri de mina (programele anuale de inchideri) si, in functie de periculozitatea amplasamentelor, alocarea  resurselor financiare necesare din fondurile disponibile.amosnews.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie