Fiscul recupereaza creantele si de la terti

 

Daca o firma inregistreaza datorii la stat din cauza faptului ca alte firme nu au efectuat platile necesare, aceasta poate merge la Fisc cu lista tuturor datornicilor. Inspectorii vor merge in inspectie fiscala si, aplicand metoda tertului poprit, pot stinge datoria firmei la bugetul de stat din sumele pe care le recupereaza de la societatile comerciale care nu au efectuat platile in timp util.

Daca firma alege sa se prezinte cu lista celor de la care are de recuperat datorii, acestea trebuie sa fie sustinute de un titlu executoriu, document ce confera Fiscului puterea de a pune atrage la bugetul statului suma in cauza.

Ce venituri se pot popri?

Fiscul poate executa silit prin poprire orice sume reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

Atentie! Sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte nu sunt supuse executarii silite prin poprire, in cazul in care impotriva beneficiarului acestora a fost pornita procedura executarii silite.

Daca vorbim de datorii in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a a acestor sume, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respectiva.

Totodata, este important de stiut ca sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.

Cum se face poprirea?

Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare, printr-o adresa care va fi comunicata tertului poprit. Totodata, va fi instiintat si debitorul despre infiintarea popririi.

Important! Poprirea nu este supusa validarii.

Poprirea infiintata anterior, ca masura asiguratorie, devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu, facuta tertului poprit, si instiintarea despre aceasta a debitorului.

Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.

Ce face tertul poprit?

Dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat:
a) sa plateasca, de indata sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare;
b) sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, instiintand despre aceasta organul de executare.

In cazul in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit ii va anunta in scris despre aceasta pe creditori si va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta prevazute la art. 170 din codul de procedura fiscala.

Cum procedeaza bancile?

Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare. In acest caz, odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu, facuta debitorului, se transmite bancii la care se afla deschis contul debitorului adresa de infiintare a popririi. Despre aceasta masura va fi instiintat si debitorul.

In masura in care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizarii bancii, sumele existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei si in valuta sunt indisponibilizate in limita sumei necesare pentru realizarea obligatiei ce se executa silit, astfel cum aceasta rezulta din adresa de infiintare a popririi.

Din momentul indisponibilizarii, respectiv de la data si ora primirii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, bancile nu procedeaza la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, si nu accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale inscrise in adresa de infiintare a popririi, cu exceptia:
a) sumelor necesare platii drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor si contributiilor aferente acestora, retinute la sursa, daca, potrivit declaratiei pe propria raspundere a debitorului sau reprezentantului sau legal, rezulta ca debitorul nu detine alte disponibilitati banesti;
b) sumelor necesare platii accizelor de catre antrepozitarii autorizati. In acest caz, debitorul va prezenta unitatii bancare odata cu dispozitia de plata si copia certificata, conform cu originalul, a autorizatiei de antrepozitar;
c) sumelor necesare platii accizelor, in numele antrepozitarilor autorizati, de catre cumparatorii de produse energetice;
d) sumelor necesare platii impozitelor, taxelor si contributiilor de care depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii. In acest caz, debitorul va prezenta unitatii bancare odata cu dispozitia de plata si copia certificata, conform cu originalul, a documentului prin care s-a aprobat inlesnirea la plata.

Pe perioada popririi asiguratorii, bancile accepta plati din conturile debitorilor dispuse pentru stingerea sumelor prevazute mai sus, precum si pentru stingerea obligatiilor fiscale aferente bugetelor administrate de organul fiscal care a infiintat poprirea.

In cazul in care executarea silita este suspendata ori inceteaza, potrivit legii, organul de executare instiinteaza de indata, in scris, bancile ori, dupa caz, tertul poprit pentru sistarea, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor si retinerilor. In caz contrar banca este obligata sa bancile nu deconteze documentele de plata primite, respectiv sa debiteze conturilor debitorilor, si nu accepta alte plati din conturile acestora

In situatia in care titlurile executorii nu pot fi onorate in aceeasi zi, bancile vor urmari executarea acestora din incasarile zilnice realizate in contul debitorului.

Si daca tertul poprit nu datoreaza nicio suma de bani debitorului?

Daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, precum si in cazul in care se invoca alte neregularitati privind infiintarea popririi, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi.

Important! Judecata se face de urgenta si cu precadere.

Pe baza hotararii de mentinere a popririi, care constituie titlu executoriu, organul de executare poate incepe executarea silita a tertului poprit, in conditiile prezentului cod.

Avantajele si dezavantajele procedurii

Primul mare avantaj este cel al creditorului popritor, respectiv acela de deblocare a cash-flow-ului si recuperarea creantei de la tertul poprit, printr-o metoda mult mai rapida decat cea curenta sau uzitata, apreciaza Valentina Saygo, managing partner Advise Expert Accounting. (foto dreapta)

Potrivit specialistului, acest lucru duce implicit la reducerea penalitatilor de intarziere datorate Fiscului, dar si la stingerea datoriei catre Fisc.

Un alt avantaj este cel al Fiscului, ca are posibilitatea de a intra in posesia debitelor restante.

Cu toate acestea, o astfel de metoda de recuperare a creantelor prezinta o serie de dezavantaje, de la cele legate de imagine, pana la cele de procedura.

Un dezavantaj punctat de Valentina Saygo: creditorul popritor va avea imaginea sifonata, respectiv clientii lui debitori vor afla ca acesta are datorii la stat, (cu toate ca in vremurile actuale acest lucru nu mai reprezinta pentru multi o jena sau o rusine).

De asemenea, expertul contabil atrage atentia ca exista riscul sa se strice relatia comerciala dintre creditorul popritor si tertul poprit.

Pentru a putea fi executata, creanta trebuie sa indeplineasca cele trei conditii: sa fie certa, lichida si exigibila, insa de multe ori ea nu este confirmata in relatiile comerciale dintre cei doi, respectiv intre creditorul propritor si tertul poprit, acesta din urma avand la dispozitie maxim 5 zile pentru confirmarea creantei, in caz contrar poprirea se infiinteaza tacit.

Cu toate ca, in conformitate cu art. 44 CPF, ANAF este obligat sa instiinteze atat debitorul cat si creditorul, sunt numeroase cazurile in care acestora nu le este adusa la cunostinta infiintarea popririi, subliniaza expertul contabil.

In cazul in care tertul poprit ignora prevederile popririi si nu plateste sumele restante in contul ANAF, ci in contul creditorului, tranzatia poate fi considerata nula si atrage raspunderea in solidar.

De asemenea, specialistul citat atrage atentia asupra faptului ca tertul poprit ar trebui notificat de ANAF cu desfiintarea popririi, lucru care nu se intampla in cele mai multe cazuri din practica.

“Un lucru este cert, Fiscul nu se misca rapid, atat in cazul instiintarii sau in cazul desfiintarii popririi, astfel incat exista riscul ca creanta sa nu mai fie certa sau exigibila. Din aceasta cauza, comerciantii au gasit metode de eludare a acestei practici, de la relatii comerciale cu numerar, pana la deschiderea a numeroase conturi bancare, evitatand astfel poprirea Fiscului”, conchide Valentina Saygo.

AvocatNet

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie