Serviciile de Inmatriculari Auto supraaglomerate. Oamenii se inghesuie sa-si inregistreze masinile fara plata taxei de prima inmatriculare

 

Sute de persoane au luat cu asalt, vineri, Serviciul de inmatriculari Arges, in ultima zi in care isi mai pot inregistra masinile fara sa plateasca taxa de prima inmatriculare, suspendata pana la sfarsitul acestui an, dupa ce aceeasi inghesuiala se inregistrase si in cursul zilei de joi.

oameni la coadaPentru a fi siguri ca isi vor depune dosarele in cursul zilei de vineri, oamenii au intocmit liste de asteptare, iar jandarmii au restrictionat si monitorizat accesul persoanelor in institutie, la un moment dat existand chiar imbranceli, vociferari si nemultumiri, insa fara sa se inregistreze incidente majore.

„Ne-am imbrancit azi (n.r. – vineri), dar era normal, doar e ultima zi in care mai putem face acest lucru. Am asteptat pana in ultima zi din cauza lipsei timpului necesar care sa-mi permita sa vin in timpul anului la ghiseu. Dar nu am vrut sa intru dator la stat in noul an si nici in neregula”, a declarat un sofer.

Functionarii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor Arges au primit in ultimele doua zile 1.500 de dosare, programul de lucru fiind prelungit pana la ora 22:00, iar vineri autoritatile locale se asteapta la un numar si mai mare de solicitanti.

„Numarul salariatilor a fost suplimentat, iar din cauza volumului mare de cereri de inmatriculare programul de lucru se va desfasura pana cand si ultimul document va ajunge la ghiseu”, a declarat prefectul judetului Arges, Cristian Soare.

Peste 400 de persoane s-au inghesuit si joi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor Arges pentru a-si inscrie autovehiculele, nefiind inregistrate incidente.

„Ne asteptam sa fie asa, asa a fost si anul trecut, oamenii vor sa intre in legalitate, numarul functionarilor a fost suplimentat pentru a face fata sutelor de cereri, programul de lucru a fost prelungit, nu sunt probleme deosebite”, a declarat comisarul sef Emil Angheloiu, sef de serviciu.

Premierul Victor Ponta a asigurat ca Guvernul va reglementa in prima sedinta de anul viitor situatia taxei auto, precizand ca taxa de prima inmatriculare va fi inlocuita cu o taxa de mediu raportata mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

„A fost suspendatã taxa pana la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie – practic pe 1 si pe 2 banuiesc ca nu inmatriculeaza nimeni nicio masina – pe 3 ianuarie doamna Plumb imi aduce noua forma a taxei, care nu e o taxa de prima inmatriculare, ci taxa de mediu care se refera in principal la modul in care o masina, un autoturism, polueaza sau nu; o taxa de mediu exact in sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeana. Partea proasta este insa ca anul acesta, 2012, iar s-au dublat inmatricularile de masini poluante aduse din strainatate, ceea ce nu e totusi ideea pentru care facem o taxa de mediu”, a spus Ponta la RTV.

Taxa de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor, va fi din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, Executivul urmand insa sa analizeze aceasta situatie.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, sa prezinte Guvernului o informare pe aceasta tema in prima sau a doua sedinta de anul viitor, a anuntat, joi, vicepremierul Liviu Dragnea.

Taxa de prima vanzare auto, introdusa de Guvernul Boc la sfarsitul anului 2011, trebuia perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

In ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci in Bucuresti si alte orase ale tarii in care una dintre revendicarile formulate viza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala PDL-UDMR a decis sa suspende pentru un an, pana la 1 ianuarie 2013, taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

In luna octombrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat incepand cu anul viitor, prin inlocuirea actualei taxe de prima inmatriculare cu o taxa de mediu, calculata in functie de nivelul de poluare, dar care sa nu fie mai mare decat pretul autoturismului.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie