Astra Vagoane Arad livreaza primele vagoane catre Vale Brazilia

 

Astra Vagoane Calatori expediaza în ultima saptamâna din an un prim lot de 28 de vagoane catre VALE Brazilia. Contractul cu gigantul brazilian este de 100 de vagoane pentru care Astra va încasa 100 de milioane de euro

Vagoane pentru BraziliaPrimul lot de 28 de vagoane din cele 100 pe care Asta Vagoane Calatori Arad trebuie sa le livreze companiei braziliene Vale pleaca catre client în ultima saptamâna a acestui an, potrivit proprietarului Astra, Valer Blidar. Fiecare dintre vagoane costa circa 1 milion de euro astfel încât în primul trimestru al anului viitor conturile fabricii românesti vor fi alimentate cu 28 de milioane de euro. Vagoanele ar fi trebuit sa plece înca de la începutul acestei luni, însa VALE nu a avut niciun vapor de transport disponibil. „Brazilienii au dat acceptul pentru prototip de mai mult timp. Noi am terminat primele 28 de vagoane într-un timp record si le punem pe vapor undeva în ultima saptamâna a acestei luni. Ajung la destinatie pe undeva în jurul datei de 10 ianuarie. Urmatorul lot îl vom expedia undeva prin trimestru 2 sau 3 al lui 2013”, a spus Blidar pentru ECONOMICA.NET.

Livrarea tuturor vagoanelor catre compania braziliana se va face într-o perioada de doi ani si jumatate.

Din cele 100 de vagoane, 96 sunt de calatori, 2 sunt vagoane generator si alte 2 sunt vagoane postale. Vagoanele de calatori au o capacitate de 96 de locuri la clasa a doua si 74 la clasa 1.
Vagoanele Astra vor transporta calatori pe o lungime de 1.200 de km în regiunea de Nord-Est a tarii sud-americane pe o cale ferata care face legatura între tarmul atlantic si bazinul Amazonian.

Contractul cu Vale de 100 de milioane de euro pentru 100 de vagoane de calatori a fost semnat la începutul acestui an. La vremea participarii la licitatie, Valer Blidar spunea ca obtinerea contractului a fost un demers destul de dificil. Mai ales ca a avut nevoie de o scrisoare de garantie bancara, pe care a obtinut-o, într-un final, de la EximBank. „Am fost la patru, cinci banci locale si niciuna nu mi-a dat aceasta scrisoare ce acoperea 30% din valoarea contractului. Conditiile impuse de aceste banci, pe care nu vreau sa le numesc, erau imposibil de îndeplinit, în schimb la EximBank am gasit ajutorul de care aveam nevoie”, declara în luna februarie Valer Blidar.

Blidar nu se multumeste însa cu contractul cu Vale, care îi va asigura un venit considerabil timp de doi ani si jumatate. Omul de afaceri cauta si alte contracte în America de Sud. „Noi avem om în zona, în America de Sud, care tatoneaza terenul acolo, discuta. O sa vedem ce se va întâmpla pentru ca un contract se obtine foarte greu”, ne-a mai declarat Blidar.

Patronul Astra Vagoane dorea un contract si în Malaezia, dar business-ul a cazut. „În Malaysia nu am reusit pentru ca s-au dus chinezii, inclusiv cu finantare. Statul chinez sprijina firmele în domeniul acesta, astfel ca au mai multe sanse, desi produsul lor e mult inferior”, ne-a explicat Blidar.

Grupul Vale, este un conglomerat de companii cu sediul central în Brazilia si se situeaza pe locul doi în lume în sectorul mineritului. Prezent în 38 de tari, de pe cinci continente, gigantul are  peste 126.000 de angajati proprii si înca 50.000 care sunt implicati în proiectele companiei.

Compania Astra Vagoane Calatori Arad este cel mai mare jucator intern pe piata producatorilor de vagoane de cale ferata si tramvaie pentru calatori din România, fiind principalul furnizor al CFR Calatori.

Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie