OUG de modificare a Legii audiovizualului avizata de Consiliul Concurentei cu conditia aplicarii must-carry si la satelit
Consiliul Concurentei a anuntat ca „avizeaza favorabil” proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului de modificare a Legii audiovizualului cu conditia aplicarii principiului must-carry si la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, asa cum este in prezent.
Principiul „must carry” din Legea audiovizualului le impune operatorilor de cablu sa retransmita anumite posturi TV. Insa, acelasi principiu le impune si televiziunilor retransmise in pachetul „must-carry” sa fie libere la retransmisie si fara conditionari tehnice si financiare. Acest lucru inseamna faptul ca televiziunile nu mai pot primi bani de la cablisti pentru retransmisie.
Consiliul Concurentei a publicat pe site-ul propriu un „Aviz referitor la proiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea legii audiovizalului nr. 504/2002”, semnat de Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
Potrivit documentului, proiectul de OUG a fost inaintat CC de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) printr-o adresa din 27 noiembrie 2012, inregistrata la CC in 29 noiembrie 2012.
Astfel, CC avizeaza favorabil proiectul OUG cu conditia reformularii continutului articolului I, punctul 12 din proiectul OUG, articol care propune modificarea continutului articolului 82 alineatul 1 din Legea audiovizualului.
CC considera ca prevederile articolului I, punctul 12 din proiectul OUG (care inlocuiesc continutul art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului) trebuie reformulate dupa cum urmeaza: „(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta. Obligatia prevazuta de prezentul articol in sarcina distribuitorilor de servicii se aplica atat pentru retransmisia serviciilor de programe prin retele de cablu analogic si retele de cablu digital, cat si pentru retransmisia serviciilor de programe de catre distribuitorii de servicii prin retele de comunicatii electronice prin satelit. in situatia in care serviciile de programe mai sus mentionate includ si servicii de teletext codificate in interiorul semnalului de imagine, este obligatorie si retransmisia serviciului de teletext atasat serviciilor de programe respective in aceleasi conditii”.
Potrivit CC, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a emis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012 privind conditiile de eliberare si modificare a avizului de retransmisie care aduce numeroase clarificari in ceea ce priveste procedura de aplicare a regimului „must-carry”. Decizia 72/2012 stipuleaza in art. 12 alin. (3) ca „Potrivit dispozitiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista must-carry este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home” (DTH). Prin actualul proiect de act normativ, se pun de acord prevederile din Decizia 72/2012 cu clauzele din Legea audiovizualului, modificand art 82 alin. (1) din aceasta, in sensul aratat.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!