Se cauta presedinte pentru Consiliului European pentru Cercetare

 

Comisia Europeană a numit, Miercuri, șapte experți în vederea desfășurării căutărilor pentru viitorul președinte al Consiliului European pentru Cercetare (CEC), agenția Uniunii Europene care finanțează știința de avangardă.

consiliul european

Comitetul va fi condus de Lord Sainsbury de Turville, rector al Universității din Cambridge și fost ministru britanic al științelor, și va transmite în timp util Comisiei Europene recomandări pentru următorul președinte al CEC, prevăzut să intre în funcție de la 1 ianuarie 2014, în calitate de succesor al actualei președinte, Helga Nowotny.

În cei cinci ani care au trecut de la lansarea sa, CEC s-a impus ca principala agenție europeană de finanțare a științei de avangardă, care sprijină cercetarea exclusiv pe baza criteriilor de excelență. Pe fondul continuării eforturilor CEC de a-și consolida poziția, viitorul președinte va deține un rol crucial. Acesta va fi vocea și imaginea publică a CEC și va apăra principiile de excelență, eficiență și independență ale CEC.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „CEC este deja printre fruntașii în finanțarea cercetării la nivel mondial și sunt încântată că Lord Sainsbury a acceptat invitația mea de a contribui la dezvoltarea CEC într-un moment de importanță vitală. Sprijinul decisiv pe care l-a acordat în 2004 pentru crearea CEC, în calitate de ministru al științelor în cabinetul britanic, a deschis drumul pentru ceea ce avea să devină un veritabil succes european. Suntem mândri că unul dintre fondatori conduce procesul de selecție a viitorului președinte al CEC, o etapă importantă în existența Consiliului.”

La acceptarea invitației din partea Comisiei, Lord Sainsbury a declarat: „CEC este în prezent un centru operațional cu o bună funcționare, pe cale de a deveni o organizație de finanțare pe deplin matură, pe picior de egalitate cu cele mai bune organizații de acest gen din lume și se bucură de o largă recunoaștere, datorită principiilor sale de funcționare bazate pe independență și excelență în domeniul științific. Mă bucur că pot contribui la această nouă etapă, cu provocările pe care le implică, și că voi face acest lucru alături de șase atât de distinși colegi.”

Membrii comitetului de selecție vor fi:

Lord SAINSBURY de Turville, membru al Royal Society, rector al Universității Cambridge
Catherine CESARSKY, înalt comisar în cadrul Comisariatului pentru Energie Atomică (Commissariat à l’Energie Atomique – CEA)
Suzanne FORTIER, președintă a Consiliului pentru cercetare în domeniul științelor naturale și al ingineriei (Natural Sciences and Engineering Research Council – NSERC) din Canada
Michał KLEIBER, Președinte al Academiei Poloneze, fost membru al Consiliului științific al CEC
Jadran LENARČIČ, Director al Institutului Jozef Stefan, Ljubljana
Erwin NEHER, director onorific al Institutului Max Planck pentru chimie biofizică, laureat al premiului Nobel pentru medicină
Salvatore SETTIS, fost director, Școala Normală Superioară (Scuola Normale Superiore), Pisa, fost membru al Consiliului științific al CEC. amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie