CE a aprobat: Tigarile vor fi fara arome puternice iar avertismentele de sanatate mai vizibile

 

Comisia Europeana (CE) a adoptat miercuri propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, care interzice vanzarea de tigari sau tutun de rulat cu arome caracteristice si prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sanatate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalaje, care sa acopere 75% din acestea. Principalele victime ale noilor reglementari ar urma sa fie tigarile mentolate si slim.

tigari_51455200De asemenea, propunerea reglementeaza vanzarea transfrontaliera prin internet si prevede modalitati tehnice de combatere a comertului ilicit. In plus, sunt propuse masuri pentru produsele care nu au fost pana in prezent reglementate in mod specific, cum ar fi tigaretele electronice si produsele din plante pentru fumat. Tutunul pentru mestecat si tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementari specifice privind etichetarea si ingredientele.

In acelasi timp, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, a anuntat mentinerea interdictiei existente privind tutunul pentru uz oral, asa-numitul snus, cu exceptia Suediei, care beneficiaza de o derogare. Este interdictia pentru ridicarea careia s-ar fi angajat sa intervina un antreprenor maltez care ar fi spus reprezentantilor unei companii suedeze producatoare de snus ca actioneaza in numele fostului comisar european pentru sanatate, John Dalli, fortat sa demisioneze dupa declansarea de catre OLAF a unei investigatii pentru trafic de influenta.

Borg si-a inceput miercuri expunerea privind propunerea de modificare a actualei directive, aratand ca 700.000 de oameni, „respectiv un oras ca Frankfurt sau Palermo”, mor anual din cauza fumatului.

„Am reusit! CE a promis o propunere privind produsele din tutun pana la sfarsitul anului 2012 si iata ca astazi o prezint in fata ministrilor sanatatii si a Parlamentului European. Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumatate dintre utilizatorii sai si prezinta un grad ridicat de dependenta. In conditiile in care 70% dintre fumatori incep sa fumeze inainte de varsta de 18 ani, ambitia propunerii de astazi este de a face produsele din tutun si fumatul mai putin atractive si de a-i descuraja pe tineri sa inceapa sa consume produse din tutun”, a mai spus Tonio Borg.

„Consumatorii nu trebuie sa fie inselati: produsele din tutun ar trebui sa arate si sa aiba gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garanteaza ca ambalajele si aromele atragatoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing. Pachetele de tigari nu pot arata ca o ciocolata sau ca o cutie pentru produse cosmetice”, a mai spus Borg.

Potrivit CE, amendarea directivei din 2001 este necesara intrucat s-au inregistrat progrese stiintifice si evolutii ale pietei semnificative. De exemplu, au aparut noi dovezi privind substantele aromatizante utilizate in produsele din tutun si eficacitatea avertismentelor de sanatate. Noile categorii de produse, cum ar fi tigaretele electronice au intrat pe piata, iar strategiile de marketing recente implica utilizarea unor ambalaje si arome atractive.

Printre elementele cheie ale noii propuneri se numara faptul ca toate pachetele de tigari si tutun de rulat trebuie sa contina o avertizare de sanatate ilustrata combinata cu text care sa acopere 75% din partea anterioara si posterioara a pachetului si nu pot sa prezinte elemente promotionale. Informatiile actuale privind gudronul, nicotina si monoxidul de carbon, care sunt percepute ca inselatoare, se inlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterala a pachetului, conform caruia fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer.

De asemenea, se doreste introducerea unui format de raportare electronic pentru ingrediente si emisii. Propunerea prevede interzicerea tigarilor, a tutunului de rulat tigari si a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum si interzicerea produselor cu un grad mare de toxicitate si un potential mare de dependenta.

Domeniul de aplicare al directivei ar urma sa fie extins. Produsele care contin nicotina, cum ar fi tigaretele electronice, sub un anumit prag sunt permise pe piata, dar trebuie sa includa avertismente de sanatate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise numai in cazul in care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Tigaretele din plante vor trebui sa poarte avertismente de sanatate.

In ceea ce priveste vanzarile transfrontaliere la distanta, sunt prevazute o notificare pentru vanzatorii cu amanuntul prin internet si un mecanism de verificare a varstei pentru a garanta ca produsele din tutun nu sunt vandute copiilor si adolescentilor.

De asemenea, propunerea de modificare prevede un sistem de urmarire si localizare si caracteristici de securitate pentru a garanta ca sunt comercializate in UE numai produsele care sunt conforme cu directiva.

In etapa urmatoare, propunerea va fi discutata in Parlamentul European si in Consiliul de ministri al UE, adoptarea ei fiind preconizata pentru 2014. Aceasta ar putea intra in vigoare incepand din 2015-2016.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie