CE va finanta catedre de cercetare de nivel inalt in regiuni mai putin dezvoltate

 

Universitățile sau institutele de cercetare din regiunile mai puțin dezvoltate vor beneficia de granturi în valoare de până la 2,4 milioane EUR în cadrul unui program-pilot al Comisiei Europene. Scopul așa-numitei inițiative „Catedrele ERA” (ERA Chairs) este de a atrage academicieni de excepție în instituții care doresc să pătrundă în mediul internațional al cercetării de vârf.

universitati amendate

Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Multe regiuni din Europa au performanțe slabe în domeniul cercetării în ceea ce privește atât productivitatea generală, cât și participarea la proiecte de cercetare finanțate de UE. Doresc să mă asigur că nu rămâne nimeni în urmă, nu din motive caritabile, ci pentru că este foarte logic din punct de vedere economic și al cercetării ca participarea la programele noastre să fie largă. Acesta este motivul pentru care lansăm inițiativa ‹‹Catedrele ERA››.”

Inițiativa „Catedrele ERA” va sprijini universități și alte organizații eligibile să atingă nivelul de excelență necesar în domeniul cercetării pentru a fi competitive la nivel internațional. Aceste instituții vor trebui să demonstreze că pot oferi mediul și dotările necesare pentru cercetarea de excelență, în concordanță cu Spațiul european de cercetare (ERA). Odată selecționate, instituțiile respective vor acorda catedre ERA unor academicieni de excepție care au capacitatea de a ridica standardele și de a atrage mai mult personal de nivel înalt, precum și fonduri din alte surse, cum ar fi fondurile UE pentru cercetare sau fondurile regionale ale UE.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională, a declarat: „Prin reunirea resurselor noastre în aceste regiuni, putem să ne asigurăm că această inițiativă este durabilă și sustenabilă. Combinarea fondurilor UE pentru cercetare cu fondurile regionale ale UE ne va permite să le asigurăm acestor academicieni și echipelor lor laboratoarele și echipamentele necesare. Prin acest sprijin, vom elimina decalajul în materie de cercetare și inovare și vom contribui la transformarea acestor idei în oportunități concrete de creștere.”

amosnews.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie