Posta Romana se vinde prin majorare de capital

 

Compania posta romana 1 va fi privatizată printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va deţine 51% din acţiunile operatorului poştal, nu 20%, cum intenţionau iniţial autorităţile, potrivit unei hotărâri de Guvern.

Specialiştii cooptaţi în cadrul MCSI, alături de consultanţii selectaţi vor demara în perioada următoare, conform itinerariului de privatizare, discuţii cu potenţialii investitori„, a declarat Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Actul normativ adoptat stabileşte cum se va implementa privatizarea prin majorarea capitalului social cu aport de capital privat prin selecţia unui investitor, precum şi strategia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română S.A. prin care se stabileşte ca investitorul va deţine 51% din capitalul social al companiei, potrivit unui comunicat al MCSI.
Potrivit MCSI, principalele amendamente aduse strategiei de privatizare sunt următoarele: – dobândirea de către un investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al C.N. Poşta Româna S.A. în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin aport în numerar; – stabilirea metodei de selecţie a investitorului prin licitaţie cu ofertă în plic combinată cu metoda licitaţiei cu strigare precedată de negocieri des­făşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori; – stipularea posibilităţii ca Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale să-şi asigure condiţii de profitabilitate maximă pentru un eventual exit.
Decizia oferirii unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social a fost luată avându-se în vedere o serie de avantaje precum: – procentul fix (51%) propus investitorului conferă claritate procesului de privatizare şi valorificare maximală a participaţiei statului la momentul tranzacţiei şi în pers­pectivă, pasul doi, la momentul exit-ului; – procentul de 51% conferă potenţialilor investitori dreptul de control asupra deciziilor financiare şi operaţionale ale CNPR şi asupra resurselor investite, crescând direct proporţional valoarea oportunităţii investiţionale; – structura propusă a tranzacţiei prin care investitorul devine acţionar majoritar, lărgeşte plaja potenţialilor investitori, creând premisa obţinerii unui preţ real şi echitabil; – contribuţia financiară aferentă majorării capitalului social reprezintă un aport de numerar substanţial adus de investitor, necesar pentru a finanţa programe investiţionale ale companiei şi, totodată, arată seriozitate, interes şi angajament din partea acestuia pe termen lung„, se arată în comunicatul citat.
Poşta Română este controlată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%.
Anterior, procesul de privatizare a Poştei viza cederea unui pachet de cel puţin 20% din acţiunile companiei, printr-o majorare de capital, operaţiune asumată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional.
În septembrie, MCSI a desemnat câştigătoare oferta depusă de consorţiul KPMG România şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii pentru furnizarea de servicii de consultanţă la privatizarea CNPR.
Consultantul va asigura serviciile necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare şi finalizarea tranzacţionării acţiunilor nou-emise către un inves­titor strategic.
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie