Partidele invitate la consultari in vederea desemnarii premierului
Presedintele Traian Basescu se intalneste, luni, cu reprezentantii partidelor si ai minoritatilor nationale din Parlament pentru consultari in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru.
Consultarile de la Palatul Cotroceni, care urmeaza sa se desfasoare in acelasi timp cu toti reprezentantii partidelor si ai minoritatilor nationale, sunt programate sa inceapa la ora 10.00. Jurnalistii nu au acces pe durata desfasurarii intalnirii. Administratia Prezidentiala a anuntat ca oportunitati de imagine de la reuniune vor fi doar pentru cameramanul si fotograful oficiali, imaginile urmand sa fie transmise presei acreditate.
Presedintele Basescu a trimis, vineri, scrisori de invitatie catre toti liderii partidelor care vor intra in alcatuirea noului Parlament ca urmare a alegerilor din 9 decembrie. Astfel, au fost adresate scrisori lui Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL), Vasile Blaga (PDL), Simona Man (PPDD), Kelemen Hunor (UDMR), Daniel Constantin (PC), Gabriel Oprea (UNPR), Mihai-Razvan Ungureanu (FC), Aurelian Pavelescu (PNTCD), precum si minoritatilor nationale din Parlament.
La consultari au fost invitati maximum cinci reprezentanti ai fiecarui partid politic, respectiv ai minoritatilor nationale.
In mare parte, formatiunile si-au stabilit deja delegatiile si mandatele cu care vor merge la Cotroceni, dar unele aspecte ar urma sa fie discutate si luni dimineata.
Partidele din USL, a caror propunere de premier este Victor Ponta, ar urma sa convina asupra participantilor luni dimineata, cand are loc si o intalnire a liderilor. Crin Antonescu, presedintele PNL, a spus inca de sambata ca el nu va merge la Cotroceni daca sunt chemate toate partidele, ca la „colhoz”, la aceeasi ora. In aceasta situatie, din partea PNL ar putea sa participe la consultari o alta persoana.
Liderii USL au avut miercuri seara o intalnire informala cu presedintele Basescu, informatiile in acest sens fiind confirmate sambata de Crin Antonescu. „Pot spune ca intalnirea a avut loc, ca ea a avut ca subiect de discutie cum se procedeaza mai departe in posibila criza in care ne aflam, ca punctul de vedere al meu si al colegilor mei din USL a fost ca se prodedeaza normal in raport cu Constitutia si cu democratia, in sensul ca Victor Ponta este desemnat premier, ca nu s-a cedat, nu s-a dat, nu s-a promis, nu s-a targuit nimic in schimbul acestui lucru si ca probabil lucurile vor merge asa mai departe”, a spus Antonescu.
UDMR va merge la consultarile de la Cotroceni cu mesajul ca cei care au castigat alegerile au dreptul sa vina cu propunerea pentru functia de premier si sa formeze Guvernul. „La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au castigat alegerile au tot dreptul sa vina cu propunerea pentru functia de premier si sa formeze Guvernul. Asta e situatia, avem nevoie de stabilitate, de coerenta in ceea ce priveste abordarile economice si fiscale si avem nevoie de o opozitie constructiva, indiferent cine si cati vor sta in opozitie”, a spus sambata Kelemen Hunor, presedintele Uniunii. Intrebat daca UDMR a luat in calcul faptul ca presedintele Basescu ar putea sa nu il nominalizeze pe Victor Ponta ca premier, liderul UDMR a raspuns negativ. „Nu. Dupa cate stiu eu, asta va fi solutia corecta”, a afirmat el. Kelemen Hunor va conduce delegatia UDMR la consultarile de la Cotroceni, din care vor mai face parte vicepresedintele politic Borbely Laszlo, secretarul general Kovacs Peter, presedintele CRU, Biro Rozalia, presedintele Alesilor Locali, Borboly Csaba.
In ceea ce priveste minoritatile nationale, deputatul Varujan Pambuccian a declarat ca grupul are de 8 luni un protocol de colaborare cu USL si este logic ca il vor sustine pe Victor Ponta ca premier. „Consultarile de la Cotroceni vor fi mai degraba destul de formale, deoarece majoritatea este clara, mai degraba vor fi stabiliti pasii procedurali, decat consultari”, a apreciat Pambuccian.
PDL nu va merge la consultari cu nicio propunere de prim-ministru, dupa cum spunea recent Adriean Videanu. De asemenea, PDL a decis ca nu va vota niciun guvern din care nu face parte. Delegatia PDL la Cotroceni ar urma sa fie formata din presedintele Vasile Blaga, prim-vicepresedintii Cezar Preda si Mihai Stanisoara, secretarul general Gheorghe Flutur, vicepresedintele Anca Boagiu.
Acelasi mandat ca PDL vor avea reprezentantii PNTCD, din delegatia formatiunii urmand sa faca parte Aurelian Pavelescu, Sandra Pralong, Ioan Mihaila, Alex Stefanescu.
Forta Civica va merge la Cotroceni cu o delegatie formata din Mihai Razvan Ungureanu, presedinte, Adrian Iurascu, prim-vicepresedinte, Dan Cristian Popescu, vicepresedinte, Smaranda Vornicu si Stefan Pirpiliu, secretar general, dupa cum a precizat Pirpiliu pentru Mediafax.
Conform Constitutiei, presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
Legea fundamentala prevede, la articolul 103, ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
Dupa desemnare, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Fiecare candidat pentru functia de ministru, inscris in lista Guvernului, va fi audiat, in sedinta comuna, de catre comisiile permanente ale celor doua Camere al caror obiect de activitate corespunde sferei de competenta a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. In urma audierii, comisiile vor intocmi un aviz comun consultativ, pe care il vor prezenta candidatului pentru functia de prim-ministru.
In plenul reunit al Parlamentului, dupa incheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.
Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere, semnata de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului, se inainteaza de indata presedintelui, in vederea numirii Guvernului.
Un nou guvern isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului de credinta in fata presedintelui.
Daca Legislativul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, Constitutia stabileste, la articolul 89, ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele poate sa dizolve Parlamentul.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!